Κόσμος

Κορωνοϊός: «Ράλι» στα χρηματιστήρια για το εμβόλιο – Πώς θα διατεθεί στις χώρες

09.11.2020 | 19:59 Eνσωμάτωση

Θετικά «διαβάζουν» οι αγορές διαβάζουν την είδηση περί εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει την πιθανή επιστροφή στην κανονικότητα για τις οικονομίες, και έχουμε άνοδο σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια.

Οι μετοχές των δυο εταιρειών που παρασκευάζουν το εμβόλιο εκτοξεύθηκαν κατά +10% και πλέον, ενώ «άλμα» έκαναν επίσης οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών γραφείων και όλων των κλάδων που συνδέονται με μετακινήσεις, μεταφορές, ενέργεια, βιομηχανία. Οι επενδυτές βλέπουν «φως στην άκρη του τούνελ» και ποντάρουν στο ότι το εμβόλιο θα έρθει, αργά ή γρήγορα.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι δείκτες σημείωσαν αύξηση + 4,67%, στο Παρίσι +7,57%, στη Φρανκφούρτη +4,94%, ενώ στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά με 4,01%.

Η «αποστολή του αιώνα» για την αερομεταφορά του εμβολίου

Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μέσω Τwitter ότι και η Ευρώπη θα υπογράψει σύμβαση με την Pfizer για 300 εκατ. δόσεις, ενώ η είδηση του εμβολίου έφερε απόλυτη ικανοποίηση στις Βρυξέλλες.

Οι αεροπορικές εταιρίες ετοιμάζονται για τη αερομεταφορά του αιώνα. Θα χρειαστούν συνολικά 8.000 Boeing 747 για να μεταφέρουν το εμβόλιο σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη τα εμβόλια θα μοιραστούν στις χώρες την ίδια στιγμή, αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτές, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, άτομα που δεν μπορούν να τηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις και μειονεκτούσες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/11/2020