Υγεία

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα δοκιμών για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

09.11.2020 | 19:53

Με τον πλανήτη να μετρά συνολικά 1.264.000 θανάτους και πάνω από 50 εκατομμύρια μολύνσεις, όλα τα βλέμματα εδώ και λίγες ώρες είναι στραμμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer και η γερμανική BioNtech ανακοίνωσαν ότι οι δοκιμές τους για το εμβόλιο που ετοιμάζουν έδειξαν αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 90%.

Το μεγάλο βήμα για το εμβόλιο του κορωνοϊού έγινε και γεννά ελπίδες για επιστροφή της ανθρωπότητας στην κανονικότητα.

«Έχουμε μια έκτακτη είδηση για πιθανό εμβόλιο. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία των δοκιμών της δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90%» ανέφερε το CNN.

Εφόσον επαληθευτούν τα επιτυχή αποτελέσματα δοκιμών που ανακοίνωσαν η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech, είναι πιθανό να αρχίσουν εμβολιασμοί πριν από τα Χριστούγεννα, πρώτα σε υγειονομικό προσωπικό και σε ευπαθείς ομάδες, και να επεκταθεί ο εμβολιασμός από τις αρχές του 2021.

Ο έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Phizer, Άλμπερτ Μπουρλάς, είναι το πρόσωπο της ημέρας σε όλο τον κόσμο.

«Θα ήθελα να κάνω το εμβόλιο από τους πρώτους, ώστε να δείξω στον κόσμο ότι το κάνω εγώ και η οικογένειά μου. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ζητήματα δεοντολογίας και ηθικής. Αν, για παράδειγμα υπάρχει περιορισμένος αριθμός δόσεων, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα υποδείξει ανθρώπους της δικής μου ηλικίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε δυο δόσεις και θα προσφέρει προστασία για ένα έτος, όπως ανέφεραν στελέχη των δυο εταιρειών, ενώ για τη διανομή του εμβολίου θα απαιτηθούν ειδικά μέσα και αερογέφυρες.

«Πρέπει να διατηρείται στους 70-80 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Χρειάζονται κατάλληλα ψυγεία, κατάλληλα διαμορφωμένα οχήματα και αεροπλάνα. Μακροπρόθεσμα σχεδιάζεται η παραγωγή του εμβολίου επιτόπου, σε χώρες σε όλον τον κόσμο» σημειώνει το ρεπορτάζ του BBC.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι μπορεί να παράξει μέχρι 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/11/2020

Υγεία