Ελλάδα

Lockdown: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις – Ποια καταστήματα κατέβασαν ρολά – ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές

07.11.2020 | 13:04 Eνσωμάτωση

Με μια νέα πραγματικότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι από σήμερα στις 6 το πρωί καθώς ισχύουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Σ αυτήν την πραγματικότητα καλούμαστε να προσαρμοστούμε, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις βδομάδες. Οι ελπίδες των ειδικών και της κυβέρνησης είναι ότι το lockdown θα βοηθήσει να μειωθεί πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας που έχει φτάσει στα όριά του. Χτες, πάντως, τις τελευταίες ώρες πριν την εφαρμογή των μέτρων η κίνηση στο λεκανοπέδιο θύμιζε παραμονές Χριστουγέννων.

Απίστευτη ταλαιπωρία και ατέλειωτες ουρές σε όλους τους δρόμους της Αθήνας. Οι οδηγοί μπλοκαρίστηκαν σε όλο το Λεκανοπέδιο θέλοντας να κάνουν την τελευταία βόλτα τους πριν το γενικό απαγορευτικό. Κάποιοι κατάφεραν να φθάσουν στον πεζόδρομο της Ερμού για τις αγορές τους πριν τα καταστήματα βάλουν λουκέτο για τις επόμενες 30 ημέρες.

Μετά τα μεσάνυχτα έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα μπλόκα της αστυνομίας.

Από το πρωί στις έξι όπου ισχύει η καραντίνα, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική στο κέντρο της πρωτεύουσας. Άδειοι οι δρόμοι με λιγοστά αυτοκίνητα.

Η ζωή μας άλλαξε και πάλι θυμίζοντας τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου. Τα μέτρα που ισχύουν είναι:

– Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους. Με τη διαφορά ότι το πρόστιμο από τα 150 ευρώ διπλασιάστηκε στα 300.

– Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ στα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται η τηλε-εκπαίδευση.

– Αποστολή sms στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση

Ρολά κατέβασαν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης εκτός από:

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι)
Καθαριστήρια
Περίπτερα
Φαρμακεία
Πρατήρια καυσίμων
Υπηρεσίες υγείας
Pet shops

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους το lockdown ήρθε επειδή έδειχνε επιθετική τάση ο κορωνοϊός με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα.

Κυβέρνηση και ειδικοί επέβαλλαν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ένα δεύτερο lockdown. Ένα χρονικό όριο που θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λαμβάνουμε όλοι. Εάν όχι; Τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/11/2020