Κόσμος

Δανία: Μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού μόλυνε 200 ανθρώπους – Θανατώνονται 17 εκατ. μινκ

07.11.2020 | 13:30 Eνσωμάτωση

Μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού προσέβαλε τα γνωστά για τη γούνα βιζόν, ζωάκια μινκ, σε εκτροφεία στη Δανία και στη συνέχεια μόλυνε περισσότερους από 200 ανθρώπους. Ο μεταλλαγμένος ιός ήδη έχει εξαπλωθεί σε έξι χώρες. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ, θεωρώντας ότι η μετάλλαξη του ιού απειλεί το μέλλον των εμβολίων.

Ο Χανς Χένρικ εργάζεται, περίπου όσο θυμάται, στο οικογενειακό εκτροφείο μινκ που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Από σήμερα η φάρμα δε θα υπάρχει πια. Η κυβέρνηση αποφάσισε να θανατώσει 17 εκατομμύρια ζωάκια γνωστά για την περίφημη γούνα βιζόν. Ο Χανς δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη του.

Αιτία; 214 άνθρωποι μολύνθηκαν από μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στη Δανία από τον Ιούνιο. Το στέλεχος αυτό μεταλλάχθηκε σε εκτροφεία μινκ το οποίο εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς σε ορισμένες τοπικές κοινότητες.

Η οικογενειακή επιχείρηση διέθετε 36 χιλιάδες μινκ τα οποία δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό αλλά θα θανατωθούν σε 10 ημέρες.

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στους εκτροφείς στη Δανία που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/11/2020