Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Διευρύνεται το προβάδισμα Μπάιντεν στις αμφίρροπες πολιτείες – κλειδιά

07.11.2020 | 14:03 Eνσωμάτωση

Αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρόεδρος παίρνουν τα Μέσα του Ρόμπερτ Μέρντοχ καθώς συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η καταμέτρηση των ψήφων στις βασικές πολιτείες που θα βγάλουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος για τον Τραμπ το γεγονός ότι αρκετά Μέσα Ενημέρωσης ιδιοκτησίας Ρούπερ Μέρντοχ άλλαξαν στάση και πλέον προειδοποιούν αναγνώστες και τηλεθεατές ότι ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να χάσει τις εκλογές. Στο Fox News οι δημοσιογράφοι, μάλιστα, προέτρεψαν τον Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του «αν και όποτε αυτό συμβεί» με «μεγαλοθυμία και αυτοσυγκράτηση».

Την ίδια ώρα, στα εκλογικά αποτελέσματα, όλες οι αμφίρροπες πολιτείες έχουν γυρίσει υπέρ του Μπάιντεν. Στη Τζόρτζια ο Μπάιντεν προηγείται με 7.248 ψήφους, στην Αριζόνα με 29.861 ψήφους, στην Πενσιλβάνια με 28.833 ψήφους, και τη Νεβάδα όπου ο Μπάιντεν προηγείται με 22.657 ψήφους.

Ο Τραμπ, ωστόσο, έχει προϊδεάσει ότι δε θα δεχθεί τόσο εύκολα το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ήδη ψάχνει χορηγούς για τις δικαστικές εισηγήσεις που θα κάνει κατά του εκλογικού αποτελέσματος.

Πρόεδρος εν αναμονή ο Τζο Μπάιντεν

Από τη Φιλαδέλφεια, έως την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν πανηγυρίζουν ήδη για τη διαφαινόμενη –και κατά πολλούς αναλυτές προδιαγεγραμμένη- νίκη.

Προς το παρόν, η εκλογική μάχη δεν έχει τελειώσει και ο Μπάιντεν υπολείπεται ακόμη 13ων εκλεκτόρων για να αναδειχθεί στην προεδρία. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για υπομονή και ενότητα στον λαό, δηλώνοντας βέβαιος για τη νίκη.

Παρά το ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι διαχωρίζουν πλέον τη θέση τους από τους χειρισμούς του και ότι το νομικό επιτελείο του ακόμη δεν έχει στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες του περί καλπονοθείας, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις απειλές μέσω του Twitter.

Υποστηρικτές του Τραμπ συνεχίζουν να πολιορκούν εκλογικά τμήματα στις πλέον κρίσιμες πολιτείες. Στην Αριζόνα, μάλιστα, πολλοί είναι οπλισμένοι. Από την πλέον κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλαβάνια με τους 20 εκλέκτορες –όπου ο Μπάιντεν διευρύνει συνεχώς το προβάδισμα που έχει αποκτήσει- ο δημοκρατικός δήμαρχος της Φιλαδέλφεια κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί αξιοπρεπώς την ήττα.

Η καταμέτρηση στις κρίσιμες πολιτείες συνεχίζεται αργά και μετ’ εμποδίων. Στην Πενσιλβάνια, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τα ξημερώματα να διαχωριστούν οι επιστολικές ψήφοι που παρελήφθησαν στα εκλογικά κέντρα μετά την ημέρα των εκλογών, την Τρίτη. Στην Τζόρτζια, αποφασίστηκε επανακαταμέτρηση, λόγω της οριακής διαφοράς των δύο υποψηφίων. Στη Νεβάδα, οι εκλογικές αρχές εξετάζουν τώρα την εγκυρότητα περίπου 63.000 προσωρινών ψήφων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες καυτηριάζουν τους αργούς ρυθμούς στην καταμέτρηση, κυρίως στη Νεβάδα με τους μόλις 6 εκλέκτορες. Έξω από τον Λευκό Οίκο, διαδηλωτές έχουν γεμίσει τον φράκτη με πλακάτ και συνθήματα προς το Τραμπ ότι ήλθε πια η ώρα για να φύγει. Μέσα στον Λευκό Οίκο, εν τω μεταξύ, την αναταραχή που πια επικρατεί στο επιτελείο Τραμπ από το εκλογικό θρίλερ ήλθε να επιτείνει η είδηση ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο προσωπάρχης του, Μαρκ Μέντοους. Όπως προκύπτει, μάλιστα, ήταν παρόν σε πάρτι για την εκλογική βραδιά στον Λευκό Οίκο, με 400 καλεσμένους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/11/2020