Οικονομία

Πακέτο μέτρων 3,3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων

06.11.2020 | 13:26 Eνσωμάτωση

Από την Δευτέρα 1.000.000 περίπου εργαζόμενοι θα βρεθούν σε αναστολή.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Νοέμβριο, υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου για επαγγελματική στέγη όσων επιχειρήσεων κλείνουν με κρατική εντολή, πρόβλεψη ώστε το μισό της ζημιάς των ιδιοκτητών από την υποχρεωτική μείωση ενοικίων να καταβάλλεται από το κράτος και δύο ακόμα επιστρεπτέες προκαταβολές, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση του νέου γενικού lockdown από το Σάββατο (7/11).

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι τα εξής:

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.

Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. Το κόστος υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.

Οι απολύσεις είναι άκυρες για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή, αλλά και για διάστημα ίσο με τη διάρκεια της αναστολής όταν αυτή τελειώσει.

Θα δοθεί δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας και θα δοθούν 400 ευρώ στους  μακροχρόνια ανέργους

Στο Δημόσιο θα υπάρξουν τρία διαφορετικά ωράρια προσέλευσης των εργαζομένων, ενώ για τους γονείς με ανήλικα τέκνα θα ισχύσει η τηλεργασία ή το μειωμένο ωράριο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/11/2020