Ελλάδα

Έρχονται αλλαγές στην ανακύκλωση: Τι θα ισχύει από εδώ και πέρα

06.11.2020 | 14:10 Eνσωμάτωση

Έρχονται αλλαγές στην ανακύκλωση. Αρχικά, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα. Αντίθετα εκείνοι που θα οδηγούν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων στις χωματερές για ταφή, θα επιβάλλονται με υψηλότερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει αυτή η πρακτική, να υιοθετηθεί και στη χώρα μας η ευρωπαϊκή αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» και να ωθήσει τους Έλληνες στην ανακύκλωση. Μέτρο που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουάριου του 2021.

Και οι αλλαγές συνεχίζονται. Ο μπλε κάδος ανακύκλωσης σπάει στα τέσσερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, μέταλλο και γυαλί θα συλλέγονται πλέον χωριστά, από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, και όλα τα νέα κτήρια σε βάθος χρόνου, θα διαθέτουν τέσσερεις κάδους για την συγκέντρωση των αποβλήτων.

Τέλος, μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/11/2020