Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Μέσα σε κλίμα πόλωσης, μια «ανάσα» από τη νίκη ο Τζο Μπάιντεν

06.11.2020 | 14:01 Eνσωμάτωση

Μια «ανάσα» πριν από τη νίκη και το Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν. Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία έκανε την ανατροπή στην πολιτεία της Τζόρτζια, ενώ προηγείται σε ακόμα δυο κρίσιμες πολιτείες.

Η ανατροπή στην πολιτεία της Τζόρτζια δίνει την ευκαιρία στον Τζο Μπάιντεν να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν εμφανίζεται να είναι μπροστά 1096 ψήφους ενώ προς καταμέτρηση απομένουν 13.386.

Στην Αριζόνα προς καταμέτρηση είναι 450.000 ψήφοι, ενώ στη Νεβάδα 19.000. Στην Αριζόνα και τη Νεβάδα προηγείται ο Μπάιντεν.

Πλησιάζει στον… Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν

Όσο περνούν οι ώρες, τόσο πιο κοντά στο Λευκό Οίκο φτάνει ο Τζο Μπάιντεν. Τρία 24ωρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, το όνομα του 46ου Αμερικανού προέδρου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και το κλίμα παραμένει τεταμένο. Στις πολιτείες – κλειδιά που θα δώσουν στο νικητή το μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, η καταμέτρηση συνεχίζεται ψήφο – ψήφο.

To μεγάλο ερώτημα: Ο Μπάιντεν θα καταφέρει να προσθέσει στις 253 ψήφους εκλεκτόρων που έχει τον απαραίτητο αριθμό για να συμπληρώσει τους 270 και να κερδίσει ή θα βρει τρόπο ο Τραμπ να προσθέσει ψήφους στους 213 εκλέκτορες που έχει συγκεντρώσει και να συνεχιστεί η μάχη;

Σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε διχαστικός και επανέλαβε τις καταγγελίες του για νοθεία.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, ανάμεσά τους το MSΝΒC διέκοψαν την απευθείας μετάδοση, κρίνοντας ότι ο Τραμπ παραπληροφορεί.

Έξω από τα εκλογικά κέντρα η ένταση ανάμεσα στους υποστηρικτές των δύο υποψηφίων κορυφώνεται.

Οι καθυστερήσεις και οι διαφορές ανά πολιτεία είναι δείγμα της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος απαντούν οι αναλυτές στο επιτελείο Τραμπ που καταθέτει διαρκείς προσφυγές ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Για τους πιο απαισιόδοξους το χειρότερο σενάριο για τις πιο σημαντικές προεδρικές εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ έχει ήδη επαληθευτεί με την πρωτοφανή πόλωση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/11/2020