Κόσμος

Εκλογές – ΗΠΑ: Μικρές διαφορές σε κρίσιμες πολιτείες – Διχαστική παρέμβαση Τραμπ

06.11.2020 | 06:36 Eνσωμάτωση

Μικραίνουν οι διαφορές σε κρίσιμες πολιτείες, ενόσω εξελίσσεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χάνει έδαφος στην Πενσιλβάνια, πολιτεία με μεγάλο πληθυσμό και έπαθλο 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 50.000 ψήφους και κάθε νέα ψήφος που προστίθεται μοιάζει να μειώνει κι άλλο τη διαφορά.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, είναι ο δημοκρατικός υποψήφιος αυτός που βλέπει το προβάδισμά του να συρρικνώνεται, αν και όχι τόσο δραστικά. Στην πολιτεία αυτή (11 εκλέκτορες), ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 46.000 ψήφους.

Στην Τζόρτζια, το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με στρίψιμο νομίσματος: τους δύο αντιπάλους χωρίζουν 2.500 ψήφοι.

Στη Νεβάδα, όπου τα δεδομένα δεν ανανεώνονται συνεχώς, ο Μπάιντεν προηγείται με 11.400 ψήφους.

Στην πολιτεία αυτή διακυβεύονται 6 εκλέκτορες, που ενδέχεται να ανοίξουν στον δημοκρατικό υποψήφιο την πόρτα του Λευκού Οίκου.

Παρέμβαση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσπασε τη διήμερη σιωπή του στην επαφή με τους δημοσιογράφους και εμφανίστηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου για να κάνει σύντομη δήλωση, αναφερόμενος σε προσπάθειες υφαρπαγής της νίκης του και εκτεταμένη νοθεία, χωρίς να καταθέσει κανένα στοιχείο, ενώ η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται σε ορισμένες πολιτείες και δείχνει πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν πλησιάζει στην επικράτηση.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα μέρος ευρείας συνωμοσίας από τους εκλογικούς αξιωματούχους σε διάφορες πόλεις, τα μέσα ενημέρωσης και τους Δημοκρατικούς προκειμένου να του στερήσουν τη δεύτερη θητεία.

«Αν μετράτε τις νόμιμες ψήφους, κερδίζω εύκολα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ξεκινώντας τη δήλωσή του στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, και επιχειρώντας να βάλει φωτιά στη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν παρουσίασε ωστόσο κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την αναφορά του αλλά παρέθεσε γενικόλογες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σε ορισμένες περιοχές.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 06/11/2020