Ελλάδα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου – Τι θα ισχύσει

05.11.2020 | 13:12 Eνσωμάτωση

Γενικό Lockdown στη χώρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρό. Το τελευταίο διάστημα ήταν προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την επιλογή του γενικού κλεισίματος επιλέγοντας να επιβάλλει κατά τόπους lockdown, επιπρόσθετα μέτρα και να ενισχύσει τις απαγορεύσεις.

Ωστόσο η τακτική αυτή δεν απέδωσε όπως δείχνουν οι αυξημένες καταγραφές των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αντιμέτωπη με αυτήν την πραγματικότητα η κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων για το καθολικό lockdown.

Όπως ανακοίνωσε, η χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου επιστρέφει στις συνθήκες Μαρτίου, με τη διαφορά ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) θα είναι ανοιχτά, καθώς και τα σχολεία της ειδικής αγωγής. Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, αλλά και τα ανώτατα ιδρύματα, όπως είπε, για τα οποία άμεσα θα ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση.

Καθολική θα είναι η χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Όπως είπε, επιστρέφουν τα SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ανοιχτά θα είναι τα σουπερμάρκετ. Κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο και κάθε παραγωγική δραστηριότητα εκτός από τη βαριά βιομηχανία. Παρέπεμψε, μάλιστα, στις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την εξειδίκευση των μέτρων.

Εξήγησε ότι οι 50 ΜΕΘ οι οποίες προστέθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία μπορεί να γεμίσουν σε 3 με 4 ημέρες.

«Σκοπός είναι να έχουμε Χριστούγεννα με μια σχετική κανονικότητα έχοντας όμως, τη γνώση και την εμπειρία», όπως είπε, «για το άνοιγμα από το πρώτο lockdown. Οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για να μη φτάσουμε πολύ σύντομα σε ένα ενδεχόμενα αρνητικό στάδιο με την έναρξη του νέου έτους», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα. Συγκεκριμένα:

  1. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534
  2. Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας
  3. Θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους

Επιδημιολογικά δεδομένα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού.

Όσον αφορά τα τεστ, αυτά εικοσαπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα. Ειδικότερα η άνοδος στα τεστ ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως το σύστημα Υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά παίρνουν εξιτήριο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/11/2020