Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολύ δύσκολη κατάσταση με την πανδημία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας και την κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, σάλος προκλήθηκε στην Βρετανία με εταιρικό κορωνοπάρτι, δύο ημέρες πριν η χώρα τεθεί σε lockdown.
Στη βρετανική πρωτεύουσα, ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος ήλθε από νωρίς στους δρόμους. Όμως στα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, επικρατεί πανζουρλισμός. Ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επέβαλαν μάλιστα όριο στον αριθμό ορισμένων προϊόντων ανά καταναλωτή, κυρίως στο αλεύρι, στα αυγά και στα χαρτιά υγείας. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον για ολιγωρία στη λήψη μέτρων.
Αν και μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, ο χθεσινός απολογισμός ήταν σχεδόν 19 χιλιάδες κρούσματα και 126 θάνατοι. Αρκετοί Βρετανοί υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αγγλία και το 2021.
Γαλλία
Εκ νέου απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι και στην περιφέρειά του, πέραν του εθνικού lockdown, εξετάζει η κυβέρνηση της Γαλλίας, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει περιοριστεί. Μόνον χθες αναφέρθηκαν 52.500 χιλιάδες νέα κρούσματα και 416 θάνατοι στη χώρα.
Βέλγιο
Με τη συνδρομή του στρατού λειτουργεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, όπου χθες καταγράφθηκαν σχεδόν 12 χιλιάδες κρούσματα και 112 θάνατοι. Ζητούμενο είναι η δημιουργία περισσότερων κλινών. Ήδη, το Βέλγιο -που από χθες είναι σε καραντίνα έξι εβδομάδων- στέλνει ασθενείς με κορωνοϊό στη Γερμανία, καθώς το εθνικό σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όριά του.
Ιταλία
Άμεσο lockdown ζητά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο Μιλάνο, χαρακτηρίζοντας μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα νοσοκομεία. Ο χθεσινός απολογισμός στην Ιταλία ήταν σχεδόν 30 χιλιάδες κρούσματα και 208 θάνατοι από κορωνοϊό. Πάνω από 370 χιλιάδες μολυσμένοι πολίτες έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η κυβέρνηση Κόντε προχωρά στην επιβολή απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, τηλεκπαίδευση στα λύκεια, περιορισμό των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο 50% της χωρητικότητας και διαχωρισμό της ιταλικής επικράτειας σε τρεις ζώνες υγειονομικού κινδύνου, όπου οι περιφέρειες θα μπορούν να επιβάλουν πρόσθετα μέτρα.
Ισπανία
Τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε η Ισπανία, με πάνω από 55 χιλιάδες κρούσματα και 379 νεκρούς. Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις σε διάφορες αυτόνομες περιφέρειες για τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται.