Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ

01.11.2020 | 20:02 Eνσωμάτωση

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Θεσσαλονίκη, πάμε να δούμε ποιο είναι το έκτακτο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, καθώς τα κρεβάτια εξαντλούνται. Η βόρεια Ελλάδα στέλνει καθημερινά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, αφού οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη χτυπήσει κόκκινο, ενώ μέσα στα σχέδια του υπουργείου είναι και η δυνατότητα αεροδιακομιδών με ελικόπτερα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εάν χρειαστεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει μπει η Θεσσαλονίκη μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα. Η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας έχει εκτοξευθεί με τα νοσοκομεία να έχουν φτάσει στα όρια τους και ο φόβος ότι δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες εισαγωγές ασθενών έχει θέσει το υπουργείο υγείας σε κόκκινο συναγερμό.

Ενίσχυση με 43 ΜΕΘ

Ήρθε η ώρα για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ο υπουργός υγείας Θέτει σε ισχύ το plan B υποστήριξης που εξασφαλίζει 49 νέες κλινικές ΜΕΘ COVID-19. Μία τονωτική ένεση στην δυναμική του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει την άμεση λειτουργία 43 κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιφέρειας. 10 κλίνες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, 8 στο νοσοκομείο άγιος Παύλος, 6 κλίνες στο Παπανικολάου, 5 κλίνες στο Γ.Ν. Χαλκιδικής και 4 κλίνες στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή. Χωρίς μονάδα εντατικής θεραπείας από την αρχή το Ιπποκράτειο νοσοκομείο για περιστατικά COVID-19.

Κώδωνα κινδύνου έχει χτυπήσει εδώ και μέρες ο Άγιος Δημήτριος  και η βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει καθημερινά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, αφού οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη χτυπήσει κόκκινο.

Μέσα στα σχέδια του υπουργείου είναι και η δυνατότητα αεροδιακομιδών με ελικόπτερα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα αν και εφόσον χρειαστεί.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι της πόλης

Η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία και των κατοίκων της πόλης οι οποίοι πλέον συμφωνούν με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι οι Έλληνες πρέπει να φτάσουν στο απροχώρητο για να αντιληφθούν ότι πρέπει να λάβουν μέτρα σε σημείο που γίνονται οι ίδιοι ελεγκτές σε συμπολίτες τους που επαναπαύονται σε ημίμετρα.

Στόχος όλων είναι να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς η αυξητική τάση που παρουσιάζουν καθημερινά τα κρούσματα ενδεχομένως να οδηγήσει και σε άλλα πιο αυστηρά μέτρα ενώ ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί εσπευσμένα το πρωί στη Θεσσαλονίκη για συσκέψεις με τοπικούς φορείς.

Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη , κατηγορώντας την ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα.

Καθοριστικές οι επόμενες 5 ημέρες για το ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη

Τα βλέμματα όλων των ειδικών είναι στραμμένα στην συμπρωτεύουσα.

Παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA οι επόμενες 4-5 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κρίνουν το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdown, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι δυσοίωνες.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κυρίως οι ΜΕΘ είναι σε «έμφραγμα».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη άρχισε να εφαρμόζεται, στο νοσοκομείο Παπανικολάου προστέθηκαν ακόμα 7 κλίνες, έφτασε τις 25 και διαθέσιμες τώρα είναι μόλις δύο.

Το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε πληρότητα 60% την Τετάρτη, την Παρασκευή έφτασε στο 100%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με 4 κλίνες ρίχνεται στη μάχη με τον ιό.

Σε πολιορκία κορωνοϊού – Σχέδιο για αεροδιαμομιδές στην Αθήνα

Όσοι ασθενείς χρεάζονται ΜΕΘ από την Θεσσαλονίκη θα μεταφέρονται είτε στην Αθήνα, είτε στην Πάτρα με αεροδιακομιδές.

Ούτε η Αττική ωστόσο βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι 50 νέες ΜΕΘ που δόθηκαν στο Σωτηρία δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, γι αυτό τον λόγο η κυβέρνηση δίνει οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχώσει αυτές τις κλίνες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2020