Υγεία

Ο κορωνοϊός «χτυπά» την Ελλάδα

01.11.2020 | 19:51

Η πανδημία δείχνει τα δόντια της και στην Ελλάδα. Tα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε νέα αρνητικά ρεκόρ και οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα είναι δυσοίωνες.

Σε όλη τη χώρα ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία τα πρωτεία της Αθήνας πήρε μέσα σε ελάχιστα 24ωρα η Θεσσαλονίκη με μια άνευ προηγουμένου έκρηξη κρουσμάτων έως και οκτώ φορές πάνω από την πρωτεύουσα. Στο κόκκινο και σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται πόλεις όπως τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Κομοτηνή με τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να μην έχουν άλλη δυνατότητα νοσηλείας για επιπλέον εισαγωγές ασθενών.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Οι ειδικοί κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες να αγκαλιάσουν τα μέτρα και δεν αποκλείουν ακόμη πιο δύσκολες ημέρες αν υπάρξει χαλάρωση.

Το πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, για όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ταυτόχρονα και ένα στοίχημα για τη διάσωση των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην απόφαση εφαρμογής αυτού του μερικού lockdown καθώς στο γραφείο του έφταναν μαύρες προβλέψεις ακόμη και για 20.000 κρούσματα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη η χώρα μπαίνει στη διακεκαυμένη ζώνη της μίνι καραντίνας με το πρώτο κρας τεστ των προηγούμενων μέτρων και νέων μέτρων να γίνεται στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες και μέχρι τότε δεν αποκλείεται να δούμε και ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων από την περίοδο των πιο χαλαρών μέτρων.

«Εάν τα μέτρα αυτά δεν δουλέψουν θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει άλλη δέσμη μέτρων η οποία να δουλέψει πριν φτάσουμε σε ένα γενικό lockdown. Επομένως θεωρώ ότι αυτή ουσιαστικά είναι η τελευταία μας ευκαιρία» ανέφερε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Πιθανό ένα γενικό lockdown

Και αυτή η συμμόρφωση με τα μέτρα θα αρχίσει να αποτυπώνεται ξεκάθαρα πλέον μόλις συμπληρωθούν οι πρώτες 15 – 20 ημέρες της καραντίνας και τότε είναι που θα κριθεί αν η χώρα θα οδηγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε σταδιακή χαλάρωση ή αν θα έχουμε μια επανάληψη του περασμένου Μαρτίου με ένα νέο γενικό lockdown

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/11/2020

Υγεία