Ελλάδα

Νέα πραγματικότητα από την Τρίτη: Μερικό Lockdown και αυστηρότερα μέτρα

01.11.2020 | 13:03 Eνσωμάτωση

Με ένα «δυναμικό» σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας ρίχνεται στην μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό βηματισμό: δηλαδή διατηρεί ζωντανή την παραγωγική διαδικασία ενώ βάζει πάγο σε εστίαση και ψυχαγωγία. Από τα ξημερώματα της Τρίτης η χώρα μπαίνει σε μερικό lockdown ενώ τίθεται σε εφαρμογή μια νέα δέσμη μέτρων ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα σώσει το σύστημα υγείας, την οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών. Οι αριθμοί παρ' όλα αυτά είναι αμείλικτοι όμως μαρτυρούν τα 2.056 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Σε μια νέα πραγματικότητα μπαίνει από την ερχόμενη Τρίτη η χώρα την ώρα που το ένα αρνητικό ρεκόρ στην πανδημία διαδέχεται το άλλο. Τα χθεσινά κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 2.000. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται μεγάλο αρνητικό ρεκόρ με 839 θετικά κρούσματα σχεδόν διπλάσια από της πρωτεύουσας που έφτασε στα 464. Τρίτη πόλη σε αριθμό κρουσμάτων οι Σέρρες με 82 κρούσματα. Η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 135 και 6 συνάνθρωποί μας να χάνουν τη μάχη τη μάχη με τον ιό.

Από την Τρίτη η χώρα εισέρχεται σε μια νέα πραγματικότητα με τον πρωθυπουργό με μήνυμά του στους πολίτες να χωρίζει τη χώρα σε δυο ζώνες επικινδυνότητας με τη μισή Ελλάδα να μπαίνει στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού και οι πράσινες περιοχές να εντάσσονται στην ίδια με τις κίτρινες που είναι η πρώτη ζώνη κινδύνου. Όλοι οι Έλληνες από την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να φορούν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους ακόμη κι αν ζουν στις μέχρι σήμερα πράσινες και κίτρινες περιοχές της χώρας, ενώ από τα μεσάνυχτα σε όλη την επικράτεια θα σημαίνει σιωπητήριο καθώς επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 5 το πρωί.

Διασκέδαση τέλος για τους μισούς Έλληνες καθώς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αχαΐα και την Αττική κλείνουν μπαρ, καφέ και εστιατόρια, τα οποία θα λειτουργούν μόνο για take away και delivery. Όπως και την περασμένη Άνοιξη έτσι και αυτή τη φορά, θα κλείσουν κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια και κάθε άλλος χώρος άθλησης και ομαδικών εκδηλώσεων. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εντάσσεται η ενίσχυση της τηλεργασίας για τους μισούς υπαλλήλους σε όλη τη χώρα, η αποκλειστική τηλεκπαίδευση για τους φοιτητές σε όλα την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η απαγόρευση των συναθροίσεων.

ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ήδη τα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τους κλάδους πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία το ΕΣΥ και τα ΜΜΜ.

Από τα μέτρα αναστολής εξαιρούνται τα σχολεία που θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας από τη βιομηχανική παραγωγή μέχρι τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια για τα οποία οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελούν σοβαρές εστίες υπερμετάδοσης με βάση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2020