Υγεία

«Γονάτισε» τα νοσοκομεία η εκτόξευση των κρουσμάτων

01.11.2020 | 20:03

Ντόμινο προβλημάτων δημιουργεί στο σύστημα υγείας η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας γονατίζουν, καθώς οι κλινικές γεμίζουν και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι δυσεύρετα.

 Ψάχνουν κλίνες για ηλικιωμένους στα Γιάννενα

Συναγερμός σήμανε στα Ιωάννινα μετά τον εντοπισμό 24 κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας, με αρκετούς ηλικιωμένους να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα και να χρήζουν νοσηλείας.
Με τα πανεπιστήμια των Ιωαννίνων όμως να είναι γεμάτα άρχισε ένας αγώνας δρόμου να βρεθούν κρεβάτια σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου αλλά και των Πατρών.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται 53 ασθενείς με κορωνοιό με μόλις δύο κρεβάτια κενά. Σε ολόκληρη την Ήπειρο υπάρχουν 8 κλίνες , με μόνο 3 να μένουν κενές.

Το Ε.Σ.Υ. στην Εντατική

Εφημερίες στο κόκκινο, κλινικές που γεμίζουν, γιατροί και νοσηλευτές που καταρρέουν και ένας αγώνας δρόμου για ένα κρεβάτι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο κορωνοιός χτυπά μια μια κάθε «ζωτική» λειτουργία των νοσοκομείων.

«Μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι στην κλινική μας μέσα σε δύο ώρες το πολύ γεμίζει είναι πολύ μεγάλη η πίεση» τονίζει η Αμαλία Θερμογιάννη, νοσηλεύτρια κλινική covid «Σωτηρία».

Περισσότεροι από 1200 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου στη χώρα. 154 στις εντατικές στην πλειοψηφία τους διασωληνωμένοι. Με αυτούς τους ρυθμούς τα νοσοκομεία της χώρας θα γονατίζουν το επόμενο 15ημερο. Για το λόγο αυτό έχει δοθεί ήδη εντολή για δραματική μείωση των χειρουργείων.

Ο αγώνας των νοσηλευτών

Η Αμαλία Θερμογιάννη νοσηλεύτρια στην κλινική covid του νοσοκομείου Σωτηρία κάθε πρωί φορά την προστατευτική στολή της για να μπει στο θάλαμο των ασθενών. Δεν μπορούν να δουν το πρόσωπό της. Πολλές φορές με δυσκολία ακούν τα όσα τους λέει πίσω από μάσκες και προσωπίδες. Μια καρδιά και μια καλημέρα είναι ζωγραφισμένα στη στολή της για να δίνει θάρρος και δύναμη στους covid ασθενείς.

Η πιο δύσκολη στιγμή όμως είναι όταν κάποιος πρέπει να διασωληνωθεί. Και δυστυχώς όπως εξηγεί η Αμαλία θερμογιάννη η επιδείνωση μπορεί να έρθει μέσα σε λίγα λεπτά.

Το άγχος και η αγωνία πλέον έχει κυριέψει τη ζωή των νοσηλευτών, κυρίως εκείνων που περιθάλπουν ασθενείς με προβλήματα υγείας, όπως η Ελένη Πέτρακα, που εργάζεται στο «Μεταξά».

Γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ένεση προσωπικού. Το υγειονομικό προσωπικό δεν επαρκεί για στελεχώσει τις μονάδες και εντατικές κορωνοιού, παρά τις όποιες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/11/2020

Υγεία