Πολιτική

Σχέδιο δράσης κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Ποια είναι τα νέα μέτρα

31.10.2020 | 13:08 Eνσωμάτωση

Αναβολή για ένα 24ωρο στις ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έφερε ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη Σάμο που προκάλεσε δυστυχώς την απώλεια των δύο 17χρονων παιδιών και μεγάλες καταστροφές στο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μετάβαση της χώρας σε αυστηρότερο καθεστώς μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία καθώς ο κορωνοϊός καλπάζει και ο Οκτώβριος αναδεικνύεται ο πλέον καταστροφικός μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Λουκέτο στη εστίαση, στα γυμναστήρια, τα θέατρα και τους κινηματογράφους βάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Στις 7.30 θα γίνει και η ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά για περαιτέρω διευκρινήσεις πάνω σε αυτά τα μέτρα, ενώ ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Σάμο που θρηνεί τον άδικο χαμό δυο παιδιών. Από εκεί θα ανακοινωθούν και μέτρα στήριξης, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό τίθενται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/10/2020