Ελλάδα

Σεισμός στη Σάμο: Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι υπό το φόβο μετασεισμών

31.10.2020 | 20:11 Eνσωμάτωση

Τυλιγμένοι με κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι της Σάμου πέρασαν έξω από τα σπίτια τους το πρώτο βραδύ μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου που σκόρπισε τον θάνατο στο νησί.

Μικρά παιδιά προσπαθούν να ξεχάσουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν παίζοντας. Οι γονείς τους όμως αγωνιούν ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια από τις σκηνές που έστησε ο στρατός στο δημοτικό γήπεδο του νησιού για να διανυκτερεύσουν. Ο χαμός των δυο ανήλικων σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες ζημίες έχουν βυθίσει στο πένθος τη Σάμο.

Στην πλατεία Δημαρχείου δεκάδες πολίτες σοκαρισμένοι ακόμη από τις δραματικές στιγμές που έζησαν περιμένουν καρτερικά να περάσουν την νύχτα καθισμένοι σε μια καρέκλα.

Ο φόβος για έναν ισχυρό μετασεισμό που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα λαβωμένα τους σπίτια δεν τους αφήνει άλλο περιθώριο. Η μονή λύση είναι να μείνουν μακριά από αυτά.

Με τους φακούς στα χεριά αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μαζί με άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ και προσωπικό από την Πολιτική Προστασία ελέγχουν ένα προς ένα όλα τα λαβωμένα σπίτια. Κάποιοι παρά τις συστάσεις αρνούνται να τα εγκαταλείψουν.

Για τη γρήγορη εκταμίευση των αποζημιώσεων στους πληγέντες δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του από τη Σάμο όπου έχει μεταβεί για αυτοψία.

Οι κάτοικοι του νησιού με το πρώτο φως της ημέρας αρχίσαν να μετρούν τις πληγές τους κάνεις τους όμως δεν μπορεί ξεχάσει τον άδικο χαμό των δυο ανήλικων παιδιών που καταπλακώθηκαν από έναν τοίχο χάνοντας τόσο άδικα τις ζωές τους.

Τουλάχιστον 500 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα

Η πρώτη καταμέτρηση των ζημιών στη Σάμο, σε σπίτια και επιχειρήσεις, έδειξε ότι τα μη κατοικήσιμα κτίρια ξεπερνούν τα 500. Η διαδικασία θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες με μηχανικούς.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες που έχουν ζημιές στα σπίτια τους μένουν σε συγγενείς και φίλους, ενώ αρκετοί βρίσκονται και στο δημοτικό στάδιο του νησιού, σε σκηνές του στρατού. Ο χορός των μετασεισμών στο νησί συνεχίζεται, μεγαλώνοντας την αγωνία τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 31/10/2020