Υγεία

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ στη μάχη με την πανδημία

29.10.2020 | 17:10

Το ΕΣΥ πιέζεται και οι αντοχές του μειώνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Τα νέα κρούσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ασθενών στις εντατικές, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για ελλείψεις και τις εικόνες με ράντζα στους διαδρόμους, προκαλούν εύλογη ανησυχία.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» 15 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Πρόκειται για 8 γιατρούς και 7 νοσηλευτές και ασθενείς.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες είναι ανάστατοι. Όπως λένε ανησυχούν τόσο για τη δική τους ζωή όσο και για εκείνη των στενών συγγενών τους, που τους επισκέπτονταν.

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ συνοψίζουν τα λόγια της προέδρου της ΕΙΝΑΠ. Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, έχει καλυφθεί το 70 με 75% των μονάδων εντατικής θεραπείας για κορωνοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 102 διασωληνωμένους, άλλοι 10 συμπολίτες μας χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, με τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων χθες το βράδυ να έχει φτάσει τους 112.

Στο Αττικόν νοσοκομείο τα ράντζα στους διαδρόμους έχουν εμφανιστεί και πάλι. Κάποιοι ασθενείς με μάσκες και άλλοι χωρίς, με γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και συγγενείς τους να ψάχνουν χώρο για να περάσουν.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μάχη καθώς πλέον στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο και το ένα κρεβάτι μετά το άλλο γεμίζει. 138 εισαγωγές έγινα χθες. Το 35% αυτών στην Αττική και το 65% στην περιφέρεια με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος.

Τα στοιχεία και οι εικόνες δείχνουν πως το σύστημα υγείας βρίσκεται στον προθάλαμο της εντατικής λίγο πριν βγει ο μήνας και ξεκινήσουν οι εποχικές ιώσεις που οδηγούν εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 29/10/2020

Υγεία