Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμο σημείο οι εντατικές – Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων

29.10.2020 | 13:19 Eνσωμάτωση

Η αγωνία όλων πλέον ξεπερνά το αν θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό και φτάνει στο τι θα συμβεί όταν πιθανώς αρρωστήσουμε, δηλαδή στις αντοχές του συστήματος υγείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το απόγευμα της Τετάρτης (28/10) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 102 διασωληνώσεις και μέχρι το βράδυ ο αριθμός είχε φτάσει τους 112, ενώ μέσα σε 24 ώρες είχαμε 138 εισαγωγές. Απολύτως ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα ότι ποτέ ξανά Οκτώβριο μήνα δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση οι εντατικές μας.

Υπό τη Δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας. Εισαγωγές και διασωληνώσεις καθημερινά σπάνε ρεκόρ. Ο αόρατος εχθρός οδηγεί εκατοντάδες άτομα στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ αυξάνονται οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 102 διασωληνωμένους, άλλοι 10 συμπολίτες μας χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη, με τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων χθες το βράδυ να έχει φτάσει τους 112. Είναι μια πρωτόγνωρη και επικίνδυνη κατάσταση για τα νοσοκομεία, όπως άλλωστε περιέγραψε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσες κλίνες κι αν προστεθούν δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν αν η πορεία της νόσου συνεχίσει με επιθετικό ρυθμό. Τήρηση των μέτρων και νοσηλείες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο τα μέτρα δεν τηρούνται ή δεν επαρκούν τόσο θα γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Η εβδομάδα αυτή ήταν δύσκολη για τα νοσοκομεία της Αττικής και κυρίως για το Σωτηρία που αποτελεί την ασπίδα του συστήματος ενάντια του κορωνοϊού.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν μάχη καθώς πλέον στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο και το ένα κρεβάτι μετά το άλλο γεμίζει. 138 εισαγωγές έγινα χθες. Το 35% αυτών στην Αττική και το 65% στην περιφέρεια με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται στον προθάλαμο της εντατικής ενώ ακόμη ο Οκτώβριος δεν έχει βγει και πριν ξεκινήσουν οι εποχικές ιώσεις που οδηγούν εκατοντάδες ασθενείς στα νοσοκομεία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/10/2020