Υγεία

Μόσιαλος: Η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων δεν θα ξεπεράσει το 50%

28.10.2020 | 01:14 Eνσωμάτωση

Στις προσπάθειες των εταιρειών να ξεκινήσουν το νωρίτερο δυνατό τη διάθεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στη «ΒΑΒΕΛ».

Όπως σημείωσε μιλώντας στον Νίκο Φιλιππίδη, οι περισσότερες εταιρείες ισχυρίζονται ότι θα ξεκινήσουν τη διανομή των εμβολίων στα τέλη της χρονιάς ή μέσα στο 2021. «Όμως οι κλινικές δοκιμές τους θα συνεχίζονται μέχρι το 2022» πρόσθεσε ο καθηγητής του LSE.

«Θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές και μετά την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα το κάνουν γιατί θέλουν να είναι 100% σίγουρες ότι θα συλλέξουν περισσότερα στοιχεία, αφού έχει εγκριθεί το εμβόλιο» ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι παράδοξο.

«Θα πρέπει όμως πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο, να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια που έχει» υπογράμμισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό σταμάτησαν οι δοκιμές όταν παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα.

«Υπάρχουν τρεις εταιρείες που ισχυρίζονται ότι θα κάνουν ανακοινώσεις έως το τέλος της χρονιάς ή στο τέλος του Ιανουαρίου του 2021» ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη γενιά των εμβολίων θα είναι αποτελεσματική για το 50% των ανθρώπων που θα το κάνουν. «Αν υπολογίσουμε ότι θα κάνει το εμβόλιο το 70% του πληθυσμού, τότε θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα κοντά στο 35%, κάτι που δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να έχουμε ανοσία σε πάνω από το 60%» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα χρειαστεί και ένα δεύτερο εμβόλιο που να είναι αποτελεσματικό σε αυτούς που δεν έπιασε το πρώτο» συμπλήρωσε ο καθηγητής του LSE.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 28/10/2020