Η 28η Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα να δίνει τη μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό, με πολλές περιοχές να πλησιάζουν και άλλες να βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο».
Οι λοιμωξιολόγοι που αύριο θα συνεδριάσουν εισηγούνται νέα αυστηρότερα μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει το ΕΣΥ που δοκιμάζεται όλο και περισσότερο και οι Αρχές να προλάβουν με τους ελέγχους επικίνδυνες συμπεριφορές που μπορούν να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Τα 1.259 χθεσινά κρούσματα δείχνουν στους επιστήμονες ότι η χώρα κινείται στο ρυθμό εκθετικής αύξησης. Οι εντατικές γεμίζουν με 102 ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι, οι νεκροί που το μεσημέρι έφτασαν τους 600 από την έναρξη της πανδημίας αυξάνονται καθημερινά και ο φόβος για τις επόμενες μέρες είναι διάχυτος.
Τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στην Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο με μια σειρά από πόλεις να πλησιάζουν στο «κόκκινο».
Σε Σέρρες και Γιάννενα που αύριο κατεβάζουν ρολά, μπαίνοντας στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου, οι κάτοικοι είναι ανάστατοι τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Με εξαίρεση τα σχολεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, τα καταστήματα θα κλείσουν με εστιατόρια και καφετέριες, να λειτουργούν μόνο για παράδοση κατ’ οίκον. Στις Σέρρες η ανησυχία των κατοίκων έφερε ουρές στα σημεία που υπήρχαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για ένα γρήγορο τεστ της νόσου.
Στο «πορτοκαλί», τρίτο επίπεδο ανέβηκαν η Νάξος και η Ροδόπη μετά τα τελευταία κρούσματα ενώ στον αντίποδα η Αμοργός κατέβηκε στο πρώτο, «πράσινο» επίπεδο λόγω της παντελούς έλλειψης κρουσμάτων. Το νησί των Κυκλάδων αυτή τη στιγμή είναι το πιο ασφαλές μέρος της χώρας, στο μέτωπο της πανδημίας.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι έλεγχοι συνεχίστηκαν ανήμερα της εθνικής μας επετείου με τους αστυνομικούς να διαπιστώνουν νέες παραβάσεις. Η πτώση της θερμοκρασίας τρομάζει τους ειδικούς που ζητούν πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Αυτό που στις αρχές του μήνα έδειχνε ως η χειρότερη δυνατή εξέλιξη βρίσκεται πλέον μπροστά μας. Η διασπορά του κορωνοϊού έγινε επιθετική κι οι επόμενες δύο εβδομάδες καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία της νόσου.
Ποια μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί
Τα νοσοκομεία προβληματίζουν περισσότερο τους ειδικούς 138 εισαγωγές σε λίγες ώρες. Οι 102 διασωληνώσεις που ανακοινώθηκαν εχθές από τον ΕΟΔΥ, λίγες ώρες μετά έφτασαν στις 112. Η μεγάλη ανησυχία είναι τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα, καθώς όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη στο ΑΧΕΠΑ, όταν η Θεσσαλονίκη είναι ψηλά σε κρούσματα.
Την ίδια ώρα, στο Αττικό είναι 23 κλίνες ΜΕΘ, και οι δέκα κατειλημμένες. Στον Ευαγγελισμό 4 κενές από τις 24. 41 κλίνες ΜΕΘ διαθέτει το Σωτηρία, 21 είναι κατειλημμένες. Στο Θριάσιο 2 κλίνες μένουν κενές, και έξι κατειλημμένες. Στο Γεννηματάς έχουμε 12 κλίνες ΜΕΘ και οι μισές είναι κατειλημμένες.
Αύριο συνεδριάζουν λοιμωξιολόγοι με τα μέτρα στο τραπέζι να είναι πολλά. Η μάσκα σε ολόκληρη την επικράτεια ακόμα και στις πράσινες περιοχές, είναι ένα από αυτά. Ακόμα εξετάζεται κλείσιμο της μουσικής στα μπαρ, αλλά και κλείσιμο της εστίασης πιο νωρίς, στις 9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός περιφερειακών κοινοτήτων, και σύσταση για μάσκα στα εστιατόρια, η οποία δε θα βγαίνει παρά μόνο για φαγητό.