Ελλάδα

Από το έπος του 1940 στις προκλήσεις του σήμερα: Οι νοσταλγοί του Χίτλερ στην Ελλάδα

28.10.2020 | 18:04 Eνσωμάτωση

Τα πλάνα έχουν γίνει ταυτόσημα με τις θυσίες ενός ολόκληρου έθνους. Με τους αγώνες, τα βάσανα και την πάλη για ελευθερία που έγραψε χρυσές ιστορικές σελίδες. 82 χρόνια μετά τη μάχη κατά του φασισμού που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και μια χώρα διαλυμένη απ’ άκρη σε άκρη, το μήνυμα της εποποιΐας δείχνει πιο επίκαιρο από ποτέ. Στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπου εμφανίζονται νοσταλγοί των τότε κατακτητών και της ιδεολογίας τους.

Η Ελλάδα αντιστέκεται και η ναζιστική μηχανή χάνει πολύτιμο χρόνο που επηρέασε την εξέλιξη όλου του πολέμου. Η κατοχή της χώρας όμως ήταν αναπόφευκτη. Δυστυχία, πείνα, φόβος και εκτελέσεις. Οι 700.000 νεκροί και αγνοούμενοι δείχνουν το μέγεθος της θυσίας. Οι εικόνες της εποχής καθηλώνουν διαχρονικά.

Παιδιά σκελετωμένα από την πείνα, κάρα φορτωμένα με ανθρώπους που λύγισαν, περιοχές όπως η Κάνδανος στην Κρήτη που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Έλληνες Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη στο δρόμο για το Άουσβιτς και τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης… Και όμως κάποιοι, λίγες μόνο δεκαετίες αργότερα άρχισαν όλα αυτά όχι μόνο να τα δικαιολογούν, αλλά και να επικροτούν τις φρικαλεότητες, με σχόλια ανατριχιαστικά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήριζε το Χίτλερ μέγα κοινωνικό αναμορφωτή. Ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς δηλητηρίαζε παιδικές ψυχές με τα παραγγέλματά του και ο Νίκος Μιχαλολιάκος αυτοπροσδιοριζόταν δίχως περιστροφές.

Μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας, που πολύ λένε ότι βρήκε πατήματα, επειδή πολλοί από εκείνους που έζησαν τα δραματικά γεγονότα της δεκαετίας του ’40 δεν βρίσκονταν στη ζωή.

Ήσυχοι οι χρυσαυγίτες στις φυλακές

Ήρεμη είναι η κατάσταση και στα τρία σωφρονιστικά ιδρύματα όπου βρίσκονται σε καραντίνα οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες. Όλοι τους έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό και έχουν βγει αρνητικοί, και περιμένουν πλέον να μεταφερθούν στα κελιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις και φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ενώ ετοιμάζουν τις νομικές διαδικασίες για τι άδειες που θα μπορούν να πάρουν σε ένα χρόνο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 28/10/2020