Υγεία

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα – Α. Τσακρής στο MEGA

28.10.2020 | 18:35 Eνσωμάτωση

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής αφότου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα, τόνισε ότι «το πραγματικό επιδημικό κύμα στη χώρα μας τώρα αρχίζει».

Ανέφερε μάλιστα ότι έπληξε πρώτα την Ευρώπη και αυτό είχε να κάνει καθαρά με τις καιρικές συνθήκες. «Το πώς επεκτείνεται αυτός ο ιός έχει να κάνει καθαρά με τις θερμοκρασίες».

«Έχουμε μπει στο επιδημικό κύμα με ένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό που βρήκε έναν παρθένο πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπήρχε έδαφος να επεκταθεί», τόνισε προσθέτοντας ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

«Ο ιός πολλαπλασιάζεται και εγκαθίσταται πιο εύκολα στο ρινικό βλενογώνο που είναι ένας από τους λόγους της έξαρσης», υπογράμμισε.

Αναφορικά στον αριθμό των κρουσμάτων σημείωσε ότι είναι κάτι σχετικό αφού έχει να κάνει με το πόσο εντατικοί είναι οι έλεγχοι. Ωστόσο τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω αύξηση αν παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε, υπάρχει ήδη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Πρέπει να βλέπουμε την Ευρώπη που είναι 2-3 βδομάδες πιο μπροστά».

Εφιαλτική εκτίμηση για 14.οοο νεκρούς 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην εκτίμηση ενός Πανεπιστημίου στο Σιάτλ που για τη χώρα μας δείχνει ότι θα έχουμε μέχρι τον Φεβρουάριο 4.000 – 6.000 νεκρούς.

«Αν γίνει ευρεία χρήση της μάσκας αυτά τα νούμερα θα πέσουν κάτω από τις 3.000, σημείωσε, « ενώ αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο θα ξεπεράσουν τις 10.000 και θα φτάσουμε τις 13-14.000».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 28/10/2020