Ελλάδα

«Καλλιστώ»: Αδύνατη η επισκευή του ναρκοθηρευτικού

28.10.2020 | 17:40

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για το πώς βρέθηκε το μισό ΚΑΛΛΙΣΤΩ στον βυθό μετά την σύγκρουση που είχε με φορτηγό πλοίο, μία ανάσα από το λιμάνι του Πειραιά.

Τα αλκοτέστ που έγιναν και στον κυβερνήτη του ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τον καπετάνιο του εμπορικού βγήκαν αρνητικά, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του πλοιάρχου του Maersk Launceston  για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

Σήμερα ειδικό κλιμάκιο επιβιβάστηκε στο εμπορικό πλοίο για να εξετάσει το «μαύρο κουτί» του δηλαδή το σύστημα καταγραφής πορείας και ταχύτητας αλλά και συνομιλίες που έγιναν, θα εξεταστεί εάν έχει καταγραφεί η κλήση του καπετάνιου του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού .

«Υπάρχει μία διεθνής πρακτική στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας το μεγάλο πλοίο συνήθως προσέχει το μικρότερο.»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας λέει πως αν οι ευθύνες πέσουν στο εμπορικό πλοίο θα ζητηθεί αποζημίωση. Την ίδια ώρα ποηγές και από τις δυο πλευρές αρνούνται την υπαιτιότητά τους.

«Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού διέσχισε κάθετα τη ζώνη διαχωρισμού. Είχε ραντάρ οπότε σίγουρα θα είδε το πλωτό θηρίο να πλησιάζει. Η πορεία σύγκρουσης είχε ξεκινήσει νωρίτερα.»

«Ο κυβερνήτης του containership πρέπει να τον είδε τελευταία στιγμή και για αυτό έστριψε δεξιά.»

Ο Στελιος Φενέκος θα σημειώσει πως δεν υπήρχαν οπτήρες στο εμπορικό πλοίο. Πρόκειται για ανθρώπους που βοηθούν τον καπετάνιο να έχει εικόνα του περιβάλλοντος αφού όπως φαίνεται η ορατότητα από την γέφυρα είναι πολύ περιορισμένη.

«Στο πλοίο υπήρχε πλοηγός, ο οποίος όμως είχε κατέβει λίγο πρίν το ατύχημα από το πλοίο.»

Ευθύνες ρίχνει και στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού ο Ναυαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιος Φενέκος.

Το ΚΑΛΛΙΣΤΩ είναι τύπου HUNT και το Πολεμικό Ναυτικό το παρέλαβε μεταχειρισμένο. Τα υλικά του βοηθούν να είναι λιγότερο εμφανές στα ραντάρ

«Είναι κατασκευασμένo από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή. Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987. Παρελήφθη από το Αγγλικό Ναυτικό. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Ελληνικό πλήρωμα».

Το πλοίο έχει συμμετοχή πλήθος ασκήσεων Χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων του είναι τα πλάνα από ρεπορτάζ της εκπομπής Αρετη και Τόλμη το 2018.

Η εκτίμηση σήμερα είναι πως το σκάφος δεν μπορεί να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν, σε κάθε περίπτωση το κόστος θα ήταν ασύμφορο, το πολεμικό ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας πούλησε πρόσφατα στους ουκρανούς ΕΦΕ παροπλισμένο πλοίο ίδιο με το ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε λειτουργική μορφή μόλις για 2,5 εκατομμύρια λίρες.

Στο ΠΝ πάντως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του πλοίου με αποζημίωση που θα πληρωθεί αν οι ευθύνες τελικά αποδοθούν στο εμπορικό.

Στο μικροσκόπιο το μαύρο κουτί του φορτηγού πλοίου

Έχει μεταφερθεί στο κατάλληλο μηχάνημα για να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς, την ήδη στιγμή είναι σε εξέλιξη το στάδιο της προανάκρισης.

Το πλοίο μάλλον είναι μη επισκευάσιμο και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης του πολεμικού ναυτικού.

Αναμένουμε τις ευθύνες του Πολωνού καπετάνιου παρότι στη θάλασσα υπάρχει συνήθως συνυπαιτιότητα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 28/10/2020

Ελλάδα