Ελλάδα

Σύγκρουση του ναρκαλιευτικού «Καλλιστώς» με φορτηγό πλοίο

27.10.2020 | 21:13

Η εικόνα σοκάρει. Το ναρκαλιευτικό πλοίο «Καλλιστώς» του πολεμικού ναυτικού έχει χτυπηθεί σφοδρά. Η πρύμνη έχει αποκοπεί σχεδόν ολόκληρη και το πλοίο έχει πάρει κλίση.

Το ναυτικό ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί όταν το τεράστιο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ Maersk Launceston με σημαία Πορτογαλίας που είχε αναχωρήσει από την περιοχή της Ψυττάλειας με προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας διασταυρώθηκε με το ναρκαλιευτικό του Πολεμικού Ναυτικού που είχε αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Για άγνωστο λόγο το εμπορικό πλοίο χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα την πρύμνη του πολεμικού σκάφους παρά τον ελιγμό που επιχείρησε ο κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Το ναρκαλιευτικό με πλήρωμα 27 ατόμων είχε μεγάλη εισροή υδάτων και πήρε κλίση. Στο σημείο έσπευσαν διερχόμενα πλοία, ρυμουλκά και σκάφη του Λιμενικού.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά 2 άτομα από το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου τα οποία μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο ναυτικό νοσοκομείο. Το πολεμικό πλοίο ρυμουλκήθηκε στον ναύσταθμο ενώ το εμπορικό πλοίο ακινητοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τυχόν ζημιές.

Το ναρκαλιευτικό «Καλλιστώς» είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και υαλονήματα και για αυτό σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού υπέστη τόσο μεγάλη ζημιά από τη σύγκρουση. Όμως, παράλληλα, το υλικό κατασκευής του είναι ο λόγος που δεν έχει βυθιστεί ενώ έχει αποκοπεί ένα κομμάτι πρύμνης που φτάνει τα 12 μέτρα.

Η άμεση κινητοποίηση του πληρώματος που έκλεισε σε δευτερόλεπτα τα στεγανά απέτρεψε επίσης την βύθισή του.

Κλιμάκιο του Λιμενικού έχει ξεκινήσει την έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, ενώ ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις από τους κυβερνήτες και τα πληρώματα των δυο πλοίων. Ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες αναμένεται να δώσει και το «μαύρο κουτί» του εμπορικού πλοίου που καταγραφεί τις επικοινωνίες και τα στοιχεία ναυσιπλοΐας.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/10/2020

Ελλάδα