Πολιτική

Ερντογάν: Οι Τούρκοι ακυρώνουν τις ασκήσεις ανατολικά του Καστελόριζου ανήμερα της 28η Οκτωβρίου

26.10.2020 | 21:15

«Ταραξία με θρησκευτικό μανδύα» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στήριξε την Αθήνα στο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων την ώρα που η Άγκυρα αφού πρώτα προχώρησε σε υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, αποφάσισε να ακυρώσει τις ασκήσεις που είχε προαναγγείλει στην Ανατολική Μεσόγειο για την 28η Οκτωβρίου.

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας συνομιλούσε στην Αθήνα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, η Τουρκία επέλεξε να στείλει 4 μαχητικά F-16 να πετάξουν πάνω από την νήσο Ανθρωποφάγοι στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η Άγκυρα προχώρησε σε μια εντελώς προσχηματική κίνηση ακυρώνοντας την άσκηση στην καρδιά του Αιγαίου στις 28 Οκτωβρίου ενώ την ίδια στιγμή εξήγγειλε νέα για τις 27 στην ίδια περιοχή.

Την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δυστυχώς σε ρόλο ταραξία καταπατά διεθνή νομιμότητα ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη και περιβάλλει αυτή την επιθετική δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.»

«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι πολύ επικίνδυνο.»

Σαφή θέση υπέρ της Αθήνας στο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων πήρε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επικαλούμενος το δίκαιο της θάλασσας.

«Κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια, τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.»

«Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες προβλημάτων στην περιοχή.»

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για την διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας άσκησης Μπλε Φάλαινα στην ανατολική Μεσόγειο από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι στις 10 Νοεμβρίου, με συμμετοχή μονάδων από τις ΗΠΑ, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πακιστάν…

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υποβρύχιο Παπανικολής σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού και αναγνώρισης του έργου των πληρωμάτων του στόλου και ειδικά των υποβρυχίων.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26/10/2020

Πολιτική