Πολιτική

Τουρκία: Πόλεμος νεύρων από την Άγκυρα με το Oruc Reis – Μήνυμα ισχύος από την Ελλάδα

25.10.2020 | 20:24 Eνσωμάτωση

Τα μάτια όλων, τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο ελληνικό Πεντάγωνο, είναι «καρφωμένα» στις κινήσεις του «Oruc Reis» και του τουρκικού στολίσκου που πλέουν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για 2 μήνες.

Η νέα παράνομη Naftex της Τουρκίας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα. Η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει και ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για διάβημα προς την τουρκική πλευρά

«Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης».

Σε αυτές τις φωτογραφίες βλέπετε καθαρά το Oruc Reis να πλέει ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο με τα συνοδευτικά πολεμικά πλοια ενώ η νέα naftex έχει ισχύ μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε θα αποφασιστούν ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις, δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Και λυπούμαι να πω ότι, η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεο-οθωμανισμό».

Η ηγεσία της Τουρκίας ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι πως η χώρα του θα προστατέψει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ένας χάρτης αρκεί για να αποδείξει ότι έχει δίκιο..

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να παραδοθούμε στο πλιάτσικο της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο και τον νόμο».

«Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της κλπ…»

Φωτιές άναψε η δήλωση Χρυσοχοϊδη 

Την ίδια ώρα φωτια άναψε στην αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης η αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη βουλή για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια…

«Η χώρα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Ο κ. Χρυσοχοίδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό».

Παράλληλα η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο καθώς αύριο ο Νίκος Δένδιας θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/10/2020