Κόσμος

Σαρώνει την Ευρώπη ο κορωνοϊός

24.10.2020 | 20:52 Eνσωμάτωση

Για δύσκολες ημέρες προειδοποιούν κυβερνήσεις και ειδικοί τον πληθυσμό, καθώς η πανδημία καλπάζει.

Στην Ευρώπη, τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν μόλις μέσα σε δέκα ημέρες και πλέον αγγίζουν τα 200.000 ημερησίως.

«Ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα απ’ ότι την άνοιξη, δεδομένης της δυναμικής της πανδημίας» σημείωσε ο επιδημιολόγος Αρνό Φοντανέ.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, στην Γηραιά Ήπειρο έχουν καταγραφεί περίπου 8,2 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 260.000 θάνατοι από τον κορωνοϊό. Οι αντοχές των συστημάτων υγείας δοκιμάζονται ξανά. Τα μέτρα περιορισμού γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Το πνεύματα είναι τεταμένα.

Ιταλία

Πεδίο μάχης έγιναν χθες οι δρόμοι στη Νάπολη, εν μέσω απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας…

Αντιδρώντας στα νέα περιοριστικά μέτρα, εκατοντάδες εξορισμένοι κάτοικοι στην μεγαλούπολη του ιταλικού νότου βγήκαν στους δρόμους… και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις….Xωρίς παρατράγουδα κύλησε αντίθετα η πρώτη βραδιά εφαρμογής της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας σε άλλες περιοχές της Ιταλίας… Πόλη-φάντασμα θύμιζε η Ρώμη…

Ζητούμενο; Η ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.  Χθες, η Ιταλία σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 19 χιλιάδες νέα κρούσματα και 91ναν νεκρούς.

Βρετανία

Σαν τα ποντίκια το σκάνε από τα παράθυρα φοιτητές που μετείχαν σε παράνομο πάρτι, σε φοιτητική εστία στο Σάλφροντ, στη βόρεια Αγγλία… Το πάρτι, που οργανώθηκε παρά το μίνι λοκντάουν στην περιοχή, διαλύθηκε με την επέμβαση της αστυνομίας… Κι ενώ τα μέτρα περιορισμού εντείνονται στη Βρετανία, τα νέα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται – το τελευταίο 24ωρο ήταν λίγο πάνω από 20 χιλιάδες. Αυξάνονται ωστόσο οι θάνατοι. 224 ήταν μόνον οι χθεσινοί.

Γαλλία

Το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας καταρρίπτει η Γαλλία, η έβδομη πια χώρα στον κόσμο όπου τα κρούσματα τον κορωνοϊού ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Μόνον χθες, καταγράφηκαν πάνω από 42 χιλιάδες νέες μολύνσεις και 298 θάνατοι. Σε δραματικούς τόνους, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί:

Όπως τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν: «Βλέπουμε ότι αυτό θα διαρκέσει, στην καλύτερη των περιπτώσεις, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το ερώτημα είναι πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε με τον ιό».

Ισπανία

Σε 3.000.000 ανεβάζει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ισπανία ο πρωθυπουργός της, Πέδρο Σάντσεθ. Η μία μετά την άλλη, οι αυτόνομες περιφέρειες αυστηροποιούν τα μέτρα περιορισμού.

Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης επιβάλλουν από σήμερα απαγόρευση σε όλες τις συναθροίσεις, από τα μεσάνυχτα ως τις έξι το πρωί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/10/2020