Πολιτική

«Άδειασε» τον Στόλτενμπεργκ η Άγκυρα για τα περί συμφωνίας ματαίωσης των ασκήσεων – Εξέδωσαν τρεις νέες NAVTEX

24.10.2020 | 14:26 Eνσωμάτωση

Στο παρασκήνιο της νέας τουρκικής NAVTEX για τις ασκήσεις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ανακοινώσει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ματαιώνουν ασκήσεις που συμπίπτουν με ημερομηνίες εθνικών εορτών, κάτι που όμως δεν ισχύει.

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών να ακυρώσουν τις δύο ασκήσεις που είχαν εξαγγείλει στις 28 και 29 Οκτωβρίου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση ούτε από την τουρκική ούτε από την ελληνική πλευρά, ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν ματαιωθεί.

Μία ώρα μετά τη σχετική ανακοίνωση, ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε για τη σχετική πρόταση, είπε ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε και ότι τα τεχνικά κλιμάκια καθορίζουν τις λεπτομέρειες για να μη γίνουν αυτές οι δύο ασκήσεις.

Ωστόσο, τρεις ώρες μετά η Άγκυρα εξέδωσε τρεις NAVTEX για τρεις νέες ασκήσεις στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δε χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές των S-400, για να λάβει άμεση απάντηση από το αμερικανικό Πεντάγωνο που ο εκπρόσωπός του είπε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις δοκιμές και ότι η χρήση των S-400 θα βλάψει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/10/2020