Πολιτική

Τουρκία: Νέα πρόκληση ανατολικά της Ρόδου

22.10.2020 | 17:41

Μία ανάσα από το Καστελόριζο στέλνει το Oruc Reis ο Ερντογάν με την νέα παράνομη NAVTEX που βγήκε μέσα στην νύχτα.

Ο σουλτάνος δεσμεύει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου μία περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου με το ανατολικό άκρο της νέας NAVTEX να είναι στα 6 νμ από την Ρω.

Θα κινηθούμε και προς Κρήτη ανακοίνωσε την ίδια ώρα ο Φουάτ Οκτάϊ ρίχνοντας λάδι στην φωτιά. « Εμείς θα συνεχίσουμε αυτές τις έρευνες. Εντός θα είναι και οι περιοχές, ακριβώς νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνει η συμφωνία ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στο Καστελόριζο, άσχετα με την Ελλάδα.»

Η Αθήνα απάντησε άμεσα με την έκδοση αντιNavtex. «Ο σταθμός του Ηρακλείου έχει μόνο την δικαιοδοσία να εκπέμπει μηνύματα NAVTEX για την περιοχή. Αγνοήστε την NAVTEX FA17-1314/20.»

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις 

Παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τονίζουν ΤΑ ΝΕΑ παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.

Το επίπεδο επαγρύπνησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ υψηλό, ενώ υπάρχει προετοιμασία ακόμη και για ακραίες ενέργειες της τουρκικής πλευράς ή για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Εκτιμήσεις κρίνουν ως ιδιαίτερα επίφοβη για την εκδήλωση τουρκικής πρόκλησης την 28η Οκτωβρίου. Θα υπερασπιστούμε την κόκκινη γραμμή μας τονίζει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Για εμάς η κόκκινη γραμμή παραμένει μία και μόνη, το δικαίωμα της χώρας, το κυριαρχικό, μονομερές, απόλυτο δικαίωμα μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, εκεί που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.»

Στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και της Αιγύπτου να υπερασπιστούν το Διεθνές Δίκαιο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα.»

Την τουρκική προσπάθεια για δημιουργία κλίματος θερμού επεισοδίου δείχνει και η έκδοση δύο ακόμα παράνομων NAVTEX με τις οποίες η Τουρκία βάζει ζήτημα αποστρατικοποίησης των Ψαρών ενώ προκλητικά αμφισβητεί το δικαίωμα της χώρας μας να κάνει άσκηση νότια της Ικαρίας σε μία περιοχή την οποία η Άγκυρα λέει πως έχει δεσμεύσει η ίδια για ασκήσεις του πολεμικού της Ναυτικού για σχεδόν όλο το 2020.

Νέα τουρκική NAVTEX

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του MEGA, Μαρίνο Γκασιάμη, η προηγούμενη NAVTEX ήταν στα 6,5 ν.μ από το Καστελόριζο, πλέον το ανατολικό άκρο της νέας NAVTEX είναι στα 6 νμ. από τη νήσο Ρω.

Σήμερα το Oruc Reis έφτασε ως τα 10 ν.μ. από τη Ρω, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης (22/10) βρίσκεται πέρι τα 14 ν.μ από τη Ρω και 18 ν.μ από το Καστελόριζο, η πορεία του είναι νοτιοδυτικά, φαίνεται δηλαδή να απομακρύνεται.

Οι δύο στόλοι είναι ο ένας αντιμέτωπος με τον άλλον, τα νεύρα έχουν ενταθεί πολύ και η νέα εξέλιξη δείχνει ότι η Τουρκία γράφει στα παλαιά της παπούτσια την Ευρώπη που της είχε δώσει περιθώριο μιας εβδομάδας.

Αμερικανικό κατασκοπευτικό νότια της Ρόδου

Λίγο πριν τις 17:30, νοτιοανατολικά της Ρόδου πέταξαν 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 τα οποία χρησιμοποιεί συνήθως η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ή η CIA.

Πρόκειται για αεροσκάφη που εθεάθησαν στο παρελθόν να πετούν πάνω από καυτές περιοχές όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν.

Τα δύο αυτά κατασκοπευτικά πέταξαν για ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα εθεάθη να προσγειώνεται στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Υπάρχει μάλιστα και σχετική συμφωνία να σταθμεύουν αυτά τα αεροσκάφη στη Μεγαλόνησο από το 1974.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 22/10/2020

Πολιτική