Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Κόκκινος» συναγερμός και νέα μέτρα για τον φονικό ιό

22.10.2020 | 18:23

Την ώρα που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει στη μάχη με τον κορωνοϊό με μια σειρά από περιοχές να αλλάζουν επίπεδο και να πλησιάζουν στο κόκκινο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μέτρα, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν πως αυτή η περίοδος είναι η πιο καθοριστική για την πορεία της πανδημίας το χειμώνα…

Την ώρα που η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει στη μάχη με τον κορωνοϊό με μια σειρά από περιοχές να αλλάζουν επίπεδο και να πλησιάζουν στο κόκκινο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μέτρα, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν πως αυτή η περίοδος είναι η πιο καθοριστική για την πορεία της πανδημίας το χειμώνα…

Η διασπορά του ιού σε ολόκληρη τη χώρα προβληματίζει. Με τις πληροφορίες από το πρωί να κάνουν λόγο για νέο αρνητικό ρεκόρ, με πιθανό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων οι ειδικοί παρατηρούν πως μέσα σε δύο μόνο μέρες, οι νέοι ασθενείς σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από τα 438 κρούσματα της Δευτέρας, φτάσαμε χθες στα 865.

Τα τελευταία στοιχεία άλλαξαν και ανέβασαν στο πορτοκαλί τρίτο επίπεδο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία. Στο ίδιο επίπεδο, ένα κάτω από το κόκκινο βρίσκεται και η Αττική. Σε αυτές τις περιοχές η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα δια στόματος πρωθυπουργού, ότι τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, με την χρήση μάσκας να γίνεται καθολική.

Μετά την Κοζάνη, στο επίπεδο 4 που σημαίνει lockdown, πέρασε και η Καστοριά. Οι ουρές για ένα τεστ κορωνοϊού αποτύπωναν το πρωί το κλίμα ανησυχίας στην πόλη.

Από αύριο η πόλη νεκρώνει και η ζωή επιστρέφει στα πλαίσια της περασμένης Άνοιξης όταν και πάλι ο νομός χτυπήθηκε έντονα από την πανδημία.

Οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τους κατοίκους της Καστοριάς ανοίγουν ξανά με τους αστυνομικούς να καλούνται να κάνουν συνεχείς ελέγχους σε επιχειρήσεις και κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Αττική παρά τις εκκλήσεις, ο συνωστισμός για πολλούς είναι αναπόφευκτος και μάλιστα καθημερινά.

Τα περισσότερα λεωφορεία κινούνται ασφυκτικά γεμάτα, με τους επιβάτες τους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορούν τις μάσκες τους, να εμφανίζονται ανασφαλείς.

Μια ανάσα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και τις μάσκας παντού σε «πορτοκαλί» περιοχές 

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία το γενικό lockdown όπως αυτό είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Θέλει ταυτόχρονα να αποφύγει και το λουκέτο στο λιανεμπόριο, στα καταστήματα καθώς αυτό θα σήμαινε τεράστιο πλήγμα για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.

Πλέον τα μέτρα που μπορούν να επιβληθούν προτού φτάσουμε σε μια γενικευμένη καραντίνα δεν είναι πολλά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, πιθανότατα από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και καθολική χρήση της μάσκας, σε όλους τους εσωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα ισχύσουν για τις περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» περιοχές.

Αυτό που προβληματίζει τις αρχές είναι η διασπορά του ιού στους νέους, η ηλικιακή ομάδα 18 – 24 ετών είναι αυτή που οδηγεί την πανδημία, κι ακολουθεί το ηλικιακό γκροπυ 25-39 ετών.

Κρούσματα κορωνοϊού σε μεγάλη βιομηχανία της Κορινθίας

Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν δύο εργαζόμενοι σε μεγάλη βιομηχανία στην Κορινθία. Αρνητικά ήταν πάντως τα τεστ που έγιναν στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί αρκετοί από τους εργαζόμενους μετακινούνταν με τα ΜΜΜ.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 22/10/2020

Ελλάδα