Κόσμος

Κορωνοϊός – Ευρώπη: Σε καθεστώς lockdown από σήμερα Ιρλανδία και Τσεχία

22.10.2020 | 13:55 Eνσωμάτωση

Κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων και υπηρεσιών. Αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Τα εθνικά lockdown επιστρέψουν στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από σήμερα. Για έξι εβδομάδες στην Ιρλανδία και για τις επόμενες δύο στην Τσεχία των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου είδε χθες τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να εκτοξεύεται κοντά στις 15 χιλιάδες, ενώ αναφέρθηκαν 120 θάνατοι.

Επέκταση από σήμερα των κατά τόπους μερικών lockdown και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, πέραν της περιφέρειας της Μαδρίτης –από Λα Ριόχα μέχρι τρεις πόλεις στην περιφέρεια της Αραγονίας- καθώς η χώρα της Ιβηρικής έσπασε πρώτη ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας σε σύνολο το 1 εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή της πανδημίας.

Για έκτη φορά τις τελευταίες 12 ημέρες, ο ημερήσιος απολογισμός στη Γαλλία ξεπέρασε χθες, και μάλιστα κατά πολύ, το όριο των 25.000 κρουσμάτων. 163 ήταν οι θάνατοι. Η χώρα είναι η δεύτερη στην Ευρώπη που από σήμερα σπάει και αυτή το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ήδη η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει σχέδια περιορισμού της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων και της λειτουργίας καταστημάτων τουλάχιστον μέχρι και τον Απρίλιο του 2021.

Για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τις δέκα χιλιάδες στη Γερμανία. 30 ήταν οι θάνατοι. Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν και πλέον βρίσκεται –με ήπια προς το παρόν συμπτώματα- σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Αύξηση – ρεκόρ κατέγραψε μέσα στο τελευταίο 24ωρο σε νέα κρούσματα και η Ιταλία: (ΤΡΥΠΗΜΑ) πάνω από 15 χιλιάδες, ενώ 127 ήταν οι θάνατοι από κορωνοϊό.

Μετά τη Λομβαρδία και την Καμπανία, τώρα και το Λάτιο -η περιφέρεια της Ρώμης- ετοιμάζεται να απαγορεύσει την κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, από την Παρασκευή. Από την ερχόμενη δε Δευτέρα, το 50% των μαθημάτων στα λύκεια θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μετά την περιφέρεια του Μάντσεστερ, η κυβέρνηση του Λονδίνου επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα και σε άλλες περιοχές της Αγγλίας. Πολλοί κάτοικοι αντιδρούν.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Χθες, καταγράφηκαν πάνω από 26 χιλιάδες νέα κρούσματα και 191νας θάνατοι, σε όλη την επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/10/2020