Κόσμος

Παρίσι: Ο 18χρονος αποκεφάλισε τον καθηγητή για προσβολή του Μωάμεθ

17.10.2020 | 20:25

Είναι η στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν τον νεαρό Τσετσένο σε προάστιο του Παρισιού. Προηγουμένως ο 18χρονος Τσετσένος είχε μαχαιρώσει και αποκεφαλίσει στη μέση του δρόμου, μπροστά στο γυμνάσιο της περιοχής, τον καθηγητή ιστορίας Σαμουέλ Πατί, που είχε κατηγορηθεί από φανατικούς ισλαμιστές για προσβολή του Μωάμεθ. Από τον τόπο της τραγωδίας ο πρόεδρος Μακρόν διακήρυξε ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία δε θα λυγίσει τη γαλλική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης ο δράστης της επίθεσης είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter υβριστικό μήνυμα για τον πρόεδρο Μακρόν ενώ πρόλαβε να αναρτήσει και φωτογραφία με το αποκεφαλισμένο θύμα του.

Η αντιτρομοκρατική ανακρίνει 9 άτομα, ως πιθανούς συνεργούς. Ανάμεσά τους είναι ο 17χρονος αδελφός του δράστη, καθώς και ο γονέας μιας μαθήτριας ο οποίος κατηγορούσε τον καθηγητή για ισλαμοφοβία και ρατσισμό.

Από το πρωί σοκαρισμένοι μαθητές και γονείς αφήνουν λουλούδια στη πόρτα του σχολείου, όπου ξεκίνησαν όλα πριν από μια εβδομάδα. Ο καθηγητής είχε μιλήσει στην τάξη για την ελευθερία του λόγου και τη δημοσίευση στον ευρωπαϊκό Τύπο σκίτσων του Μωάμεθ που πυροδότησαν τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών, όπως η φονική επιδρομή στο περιοδικό Charlie Hebdo το 2015.

Δεδομένου ότι το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη, ο καθηγητής ζήτησε από τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την τάξη, εάν το επιθυμούν, πριν δείξει τα σκίτσα. Μια μουσουλμάνα μαθήτρια έμεινε στην αίθουσα, το είπε στον πατέρα της και εκείνος με εμπρηστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο ξεσήκωσε άλλους μουσουλμάνους.

Δεν συμφωνούσαν όμως όλοι με την εκστρατεία κατά του καθηγητή.

Η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την ισλαμιστική τρομοκρατία με 259 νεκρούς από το 2015.

Ο δράστης δεν γνώριζε προσωπικά τον καθηγητή

Η εισαγγελία του Παρισιού αναφέρει ότι ο νεαρός Τσετσένος, ονόματι Αμπτντουλάχ και γεννηθείς στη Μόσχα, όταν έφτασε στο σχολείο ζήτησε από μαθητές να του υποδείξουν ποιος ήταν ο στόχος του. Πήγε δηλαδή οπλισμένος με μεγάλο μαχαίρι, αποφασισμένος να σκοτώσει, χωρίς καν να γνωρίζει το θύμα του.

Ο δράστης είχε ποινικό μητρώο για χαμηλή παραβατικότητα, δεν τον θεωρούσαν τρομοκρατική απειλή. Επίσης, το σχολείο είχε δεχθεί απειλές, ο καθηγητής είχε καταθέσει μήνυση, αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν του είχε δοθεί αστυνομική προστασία, κάτι που επισημαίνει και η εκπαιδευτική κοινότητα που ζητά από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από το πρόβλημα γιατί αφορά πολλούς δασκάλους και καθηγητές.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η αδελφή ενός από τα 9 άτομα που ανακρίνονται από την αντιτρομοκρατική είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17/10/2020

Κόσμος