Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Τι προβλέπεται για τον χρόνο φυλάκισης & ποια είναι η ιδιαιτερότητα της καταδίκης

15.10.2020 | 09:25

Με φόντο τη φυλακή ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί η προσπάθεια των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, πλην του δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους ώστε να μην κρατηθούν.

«Θολός» ο χρόνος παραμονής στη φυλακή

Ερωτηματικό και θολό παραμένει το πόσο θα μείνουν στη φυλακή τα καταδικασμένα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού ο νέος ποινικός κώδικας διαφέρει στο «ταβάνι» των ποινών από τον παλιό.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος, δήλωσε ότι το δικαστήριο επέβαλλε ποινές που κινούνται κοντά στο ανώτατο όριο των προβλεπόμενων ποινών, του νέου ποινικού κώδικα, στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης.

«Με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είχε πλαφόν τα 20 χρόνια κάθειρξη. Αυτό δημιουργεί μια πιθανολόγηση ότι αν είχαμε μεγαλύτερο ‘ταβάνι’ ενδεχομένως να είχαμε μεγαλύτερο ύψος ποινής. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια πιθανολόγηση».

Η ιδιαιτερότητα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σχετικά με τον χρόνο που θα περάσουν οι καταδικασθέντες στη φυλακή, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει «μείωση της προβλεπόμενης ποινής αλλά αύξηση του ορίου παραμονής στη φυλακή».

«Επειδή έχουμε σύγκρουση δύο διαφορετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, είμαστε υποχρεωμένοι από τη συνταγματική επιταγή να ακολουθήσουμε τον νόμο που ρυθμίζει ευμενέστερα τον τρόπο έκτισης της ποινής».

Επομένως, οι Χρυσαυγίτες έχουν «ευνοϊκή μεταχείριση ως προς το ύψος της ποινής, επιεικέστερη μεταχείριση ως προς τον χρόνο της παραμονής στη φυλακή».

Είναι πιθανό λοιπόν, ανάλογα και με την κάθε περίπτωση, οι διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης σε περίπου πεντέμισι χρόνια έκτισης της ποινής τους να αποφυλακιστούν.

Σήμερα η απόφαση για τη χορήγηση αναστολής της ποινής

Η ιστορική δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής η οποία κράτησε για 5,5 χρόνια μπαίνει στο επόμενο στάδιο, της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί της αναστολής των ποινών το οποίο θα κρίνει ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορο της οικογένειας Φύσσα, η απόφαση για την αναστολή των ποινών ίσως να έρθει αύριο λόγω της διαδικασίας.

«Είθισται από ένα πλαίσιο ποινής και κάτω να χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Πιθανολογώ ότι οι άνω των εφτά ετών καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή».

Σχετικά με την ευνοϊκότερη μεταχείριση, η κ. Τομπατζόγλου σημείωσε ότι «άνθρωποι που έχουν ευθύνη για την επί χρόνια και συστηματική κάλυψη της Χρυσής Αυγής είναι απολύτως προσχηματικό την στιγμή αυτή να ωρύονται. Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που κινήθηκε μια ποινική διαδικασία με έναν νεκρό άνθρωπο και να λέμε ότι ήταν κυβερνητική πρωτοβουλία;».

Όσον αφορά την οικογένεια Φύσσα και την απόφαση της δικαιοσύνης, η συνήγορός τους σημείωσε ότι «αισθάνονται δικαιωμένοι από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης».

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 15/10/2020

Ελλάδα