Πολιτική

Νέα τουρκική πρόκληση: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια

15.10.2020 | 09:46

Σε «πόλεμο» νεύρων έναντι της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, έχει επιδοθεί η Τουρκία.

Ειδικότερα, η  Άγκυρα, κράτησε χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια υπερπτησης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους πάνω από το έδαφος της, όμως όταν αυτό έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους επί 20λεπτο έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια.

Όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer «Νεφέλη» για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε τα σύνορα, απέσυραν την έγκριση.

Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Τελικά, το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Η άλλη εκδοχή

Άλλες πηγές, περιγράφουν διαφορετικά το γεγονός.

Όπως λένε, το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράκ χάλασε. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία, έστειλε το δεύτερο, για να παραλάβει τον Νίκο Δένδια.

Αυτό που μετέφερε τον κ. Δένδια γύρισε κανονικά, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Φαίνεται πως οι Τούρκοι δεν δίνουν άδεια για το άλλο αεροσκάφος, το οποίο επιδιορθώθηκε και είναι έτοιμο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 15/10/2020

Πολιτική