Οικονομία

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

15.10.2020 | 08:20 Eνσωμάτωση

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για χιλιάδες νοικοκυριά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για το οποίο μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες προκειμένου να επωφεληθούν από το πρόγραμμα που κάνει πρεμιερα στις 30 Νοεμβρίου.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την έρευνα τους και να διαπιστώσουν αν είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα. «Πιστεύω πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι επιλέξιμοι διότι έχουμε διευρύνει αρκετά τα εισοδηματικά κριτήρια» τόνισε.

Έτσι, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο σύμβουλο -μηχανικό προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο δείχνει σε ποια κατηγορία βρίσκεται η ιδιοκτησία τους. Θα γνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο αν είναι επιλέξιμοι. Η σχετική δαπάνη, όπως διευκρίνισε η κ. Σδούκου, καλύπτεται οικονομικά, εφόσον εγκριθεί η ένταξη στο πρόγραμμα.

Η ίδια αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες για τα προγράμματα του Εξοικονομώ τονίζοντας ότι συνήθως οι πόροι για τις περιφέρειες εξαντλούνται μέσα σε μία μέρα. «Ευελπιστούμε ότι επειδή έχουμε διεκδικήσει ένα σημαντικό ποσό 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  για προγράμματα εξοικονόμησης, να έχουμε κάθε χρόνο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα» είπε.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι προβλέπεται για τις διαδικασίες για τις πολυκατοικίες.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι έχουν τακτοποιημένα αιθαίρετα.

Δεν υπάρχει προϋπόθεση λήψης δανείου από τράπεζα για να είναι κάποιος επιλέξιμος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 15/10/2020