Πολιτική

Τουρκική προκλητικότητα: Ποια είναι η στρατηγική και ο στόχος της Τουρκίας

14.10.2020 | 08:49

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο, η Τουρκία εφαρμόζει τη στρατηγική των τετελεσμένων, η οποία έχει συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ειδικότερα, πρόκειται για μικρές διεκδικήσεις που εφαρμόζονται σε συνεχές χρονικό διάστημα έτσι ώστε να εθίζεται ο αντίπαλος και να το αποδέχεται.

Οι διεκδικήσεις αυτές, αποκτούν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία πριν από μεγάλες συσκέψεις ή διασκέψεις για να τεθούν στο τραπέζι τα ζητήματα των τετελεσμένων.

Εκτιμά ότι η Τουρκία θα τεστάρει τις αντοχές μας με σκοπό στην πολυήμερη διάσκεψη που θα γίνει, να τεθούν ακόμα περισσότερα ζητήματα στο τραπέζι και να πιέσει για τα θέματα στο Αιγαίο.

Για τη Χάγη είπε πως είναι ένα αναγκαίο εργαλείο στην ανατολική Μεσόγειο για την οριοθέτηση των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο, ωστόσο δεν έχουμε ανάγκη την Τουρκία να πάμε στη Χάγη, όπως υποστήριξε, αλλά μπορεί να πάει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, επεσήμανε πως αυτές έχουν να κάνουν και με εσωτερικές διαδικασίες στην ΕΕ και πως ακόμα και αν αποφασιστούν κυρώσεις θα αργήσουν να εφαρμοστούν. Ως εκ τούτου, δεν περιμένει κάτι από την ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις.

Όσον αφορά την επέκταση  στα 12 μίλια στα νησιά στην ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται μια δηλωτική ενέργεια. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν υλοποιούσαμε τώρα την διακήρυξη του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 14/10/2020

Πολιτική