Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Η δράση της μέσα από μαρτυρίες – «Ήταν δολοφονική επίθεση» λέει ο Νίκος Κουράκης στο MEGA

13.10.2020 | 13:16 Eνσωμάτωση

Η δράση της Χρυσής Αυγής και των ταγμάτων εφόδου πηγαίνει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω και τα θύματά τους είναι πολλά. Ο Νίκος Κουράκης βρισκόταν στην Φωκίονος Νέγρη το 1996 όταν δέχτηκε επίθεση με ρόπαλα, πισώπλατα από τάγματα εφόδου.

«Το εγκληματική οργάνωση δε σημαίνει ότι μόνο εγώ δικαιώθηκα ή κάποιοι που χτυπηθήκανε. Πίσω από αυτά τα χτυπήματα υπάρχουν εκατοντάδες χτυπήματα και δολοφονίες. Αυτός ο δρόμος κόβεται».

Ο Νίκος Κουράκης δείχνει στη κάμερα του MEGA το σημάδι που άφησε για πάντα χαραγμένο στο σώμα του η άγρια επίθεση που δέχθηκαν ο ίδιος και 4 ακόμη άτομα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μια μεγάλη τομή στον αριστερό του ώμο μετά το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

«Ήταν δολοφονική επίθεση, θα μπορούσε κάτι να πάει στραβά και σήμερα να μην είμαστε εδώ».

«Μας χτύπησαν πισώπλατα»

Η επίθεση από τους Χρυσαυγίτες έγινε τον Μάρτιο του 1996 και ενώ ο Νίκος Κουράκης, δάσκαλος ζωγραφικής, βρισκόταν στη Φωκίωνος Νέγρη.

«Εμείς πουλούσαμε ‘Εργατική Αλληλεγγύη’, μια γνωστή εφημερίδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ξαφνικά 25 με 30 Χρυσαυγίτες, τα γνωστά τάγματα της εποχής μας επιτέθηκαν ρόπαλα, λοστάρια, κλωτσιές, μπουνιές».

Τάγματα εφόδου από το ’96

Η επίθεση από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής κράτησε ελάχιστα λεπτά, που ήταν αρκετά όμως για να καταλήξουν και οι πέντε, αιμόφυρτοι στον Ερυθρό Σταυρό.

«Το πρωτόγνωρο ήταν η στρατιωτική οργάνωση, η επίθεση κράτησε δύο λεπτά, αλλά δύο λεπτά όταν σε χτυπάνε 6 -7 με ρόπαλα μπορεί να είναι φοβερά σφοδρό».

Από τους είκοσι Χρυσαυγίτες, δράστες της επίθεσης, καταδικάστηκαν μόνο οι τρείς, ήταν, ωστόσο, η πρώτη καταδίκη μελών της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική τους δράση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/10/2020