Την ώρα που η ανθρωπότητα δίνει μάχη κατά του κορωνοϊού, ο πλανήτης πνίγεται από πλαστικά που χρησιμοποιούνται ως μέτρα προστασίας.
Η πανδημία έδωσε χώρο στην παραγωγή νέου πλαστικού και έβαλε φρένο στην ανακύκλωση παγκοσμίως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Κατά συνέπεια έχει ενισχυθεί και η τάση δημιουργίας περισσότερων πλαστικών απορριμμάτων συμβάλλοντας σε περαιτέρω αύξηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, μάσκες, γάντια, συσκευασίες τροφίμων και online αγορών καταναλώνονται καθημερινά. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά, ενώ είναι από πλαστικό, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, λόγω covid-19. Το γεγονός αυτό συμβάλει στη ραγδαία αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων. Ειδικοί αναφέρουν πως η πανδημία είναι η χαριστική βολή στη χρόνια μάχη της ανακύκλωσης.
Ο διευθυντής Αμερικάνικης Εταιρείας Ανακύκλωσης, Γκρεγκ Τζάνσον ανέφερε: «Η πανδημία επιδείνωσε το τσουνάμι πλαστικών. Βρισκόμαστε στο αδιανόητο σημείο που ενδεχομένως να ήμασταν πριν από μια δεκαετία, να παράγουμε πλέον νέα πλαστικά μιας χρήσης σε πολύ χαμηλές τιμές».
Η πανδημία του κορωνοϊού εντείνει την παραγωγή νέου πλαστικού. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για ανακυκλωμένο υλικό από επιχειρήσεις συσκευασίας μειώθηκε έως και 30% στην Ευρώπη από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη και τα πλαστικά μπουκαλάκια, το είδος που ανακυκλώνεται πιο συχνά, έγιναν λιγότερο βιώσιμα.
Ειδικοί τονίζουν πως ακόμη και αν τηρούνται οι υπάρχουσες δεσμεύσεις ανακύκλωσης, το πλαστικό που εισέρχεται στους ωκεανούς πρόκειται να αυξηθεί από 11 εκατομμύρια τόνους που είναι τώρα σε 29 εκατομμύρια έως το 2040.