Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Στον «πάγο» οι διερευνητικές επαφές με το Oruc Reis στην περιοχή

13.10.2020 | 14:03 Eνσωμάτωση

Σε νέα κλιμάκωση εισέρχονται οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας μετά την εκ νέου παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα απαντά με διπλωματικό μαραθώνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα θα συναντήσει τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ο οποίος, σε ένδειξη δυσαρέσκειας του Βερολίνου, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε και τον Καναδό ΥΠΕΞ Φρανσουά Σαμπάν.

Παράλληλα η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να καθήσει στο τραπέζι διερευνητικών επαφών όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη του MEGA Γιάννη Χρηστάκου, αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιείται την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος ο οποίος είναι αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2019.

Στις προτεραιότητές του Θ. Ντόκου θα είναι η συγκρότηση Σώματος που θα συμβουλεύει τον πρωθυπουργό σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Τέλος την πρώην Επίτροπο και Υπουργό και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου,  προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση με την κ. Διαμαντοπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/10/2020