Πολιτική

Σκηνικό έντασης στήνει ο Ερντογάν με το Oruc Reis στο Καστελόριζο

13.10.2020 | 09:43 Eνσωμάτωση

Νέες εντάσεις προκαλεί ο Ερντογάν με το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κίνηση αυτή που έρχεται σε συνέχεια της παραβίασης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο καθιστά σαφές πως ο Ταγίπ Ερντογάν εννοεί μέχρι κεραίας τα όσα λέει όταν δηλώνει ότι θα παραμείνει ανυποχώρητος στις διεκδικήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η βουλευτής ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ενώ σχολίασαν ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργος Παπαχρήστος που σημείωσε πως ο Ερντογάν μας βάζει το πιστόλι στον κρόταφο και ο δικηγόρος, δημοσιογράφος «Europost.gr» Πάνος Παναγιωτόπουλος, που τόνισε τον κίδυνο θερμού επεισοδίου το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την κ. Κανέλλη το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στον Ερντογάν αλλά στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση και στην εναπόθεση του συνόλου των ελπίδων ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μας βοηθήσουν απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. «Αυτή η πολιτική έχει κλατάρει με πάταγο», σχολίασε, ενώ συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός είναι ανυποψίαστος για τα τεκταινόμενα. «Τον έχουμε ταϊσει με την παραμύθα ότι θα έρθουν οι απ΄έξω να μας σώσουν» είπε.

Κανένα όφελος δεν υπάρχει από την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, συνέχισε η κ. Κανέλλη. Οι προκλήσεις δεν σταματούν παρόλο που εδώ και χρόνια παραμένουμε εντός του ΝΑΤΟ και γίνονται και κοινές ασκήσεις με την Τουρκία. «Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να κάνουν διάλειμμμα στις απαιτήσεις τους» τόνισε.

Πάντως όπως σχολίασε αναφορικά με τα ενεργειακά, ο τουρκικός λαός, όπως σε μεγάλο βαθμό και ο ελληνικός λαός, έχει πλήρη συναίσθηση πως και ακόμη και αν βρισκόταν το χρυσάφι του Μίδα, ο εργαζόμενος δεν θα γινόταν ο ίδιος Μίδας. «Ακόμη και εμείς αν βρίσκαμε πετρέλαιο ο ελληνικός λαός δεν θα πλούτιζε», εκτίμησε. «Τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά ακόμη και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μην έχουμε ψευδαισθήσεις» είπε.

Στην εκπομπή σχολιάστηκε και το θέμα των εξοπλισμών και του εκσυγχρονισμού των αμυντικών συστημάτων ως αποτρεπτικό όπλο απέναντι στον Ερντογάν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέα Ρομπόπουλο, ο Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε για ακόμη φορά την Ελλάδα πως είναι εκείνη που κορυφώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να κάνει βήματα για να γίνει η διεθνής διάσκεψη που πρότεινε η Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία απαιτεί να είναι στο τραπέζι οι τουρκοκύπριοι και προσπαθεί ίσως εμμέσως μέσα από αυτήν την διάσκεψη να πετύχει κάτι για αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται τόσο στα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας που πιέζουν ασφυκτικά, όσο και στην αποστολή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, για την  εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής η κ. Κανέλλη σχολίασε ότι είχε ενδυθεί επί επτά χρόνια τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος και ότι ήταν το μόνο κόμμα που έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους εφοπλιστές, αφού είχε κάνει 90 σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

«Τις μεγαλύτερες ποινές να περιμένουμε σήμερα» είπε σχετικά με τις αναμενόμενες αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 13/10/2020