Υγεία

Κορωνοϊός: «Παγώνει» η κλινική δοκιμή εμβολίου μετά από ανεξήγητη ασθένεια σε εθελοντή

13.10.2020 | 13:29 Eνσωμάτωση

Στο μέτωπο των εμβολίων του κορωνοϊού, η αμερικανική εταιρία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές καθώς ένας από τους εθελοντές εκδήλωσε ανεξήγητη ασθένεια.

Μία από τις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες ανακοίνωσαν αιφνιδίως ότι σταματούν οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου, δύο εβδομάδες μετά την είσοδό τους στην τρίτη φάση των δοκιμών. Δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την ασθένεια που παρουσίασε ο εθελοντής και αν ήταν παρόμοια με αυτήν που παρουσίασαν οι τρεις εθελοντές του εμβολίου της Οξφόρδης.

Παρά την εμμονή του Τραμπ να παρουσιάσει εμβόλιο πριν τις εκλογές, άρθρο των New York Times αναφέρει ότι τα πρώτα εμβόλια δεν αναμένονται πριν το καλοκαίρι και θα παρέχουν μέτρια προστασία, ενώ αρκετά θα είναι αυτά που θα αποσυρθούν από την αγορά γιατί θα κριθούν ότι δεν είναι ασφαλή.

Ερωτήματα για την ανοσία

Την ίδια στιγμή, μελέτη του Lancet Infectious Diseases εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανοσία που μπορεί να δημιουργηθεί στον ιό. Εξετάζει μια από τις πέντε που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως ως αυτό το στάδιο.

Άνδρας 25 χρονών από τη Νεβάδα δεν είχε διαταραχή του ανοσοποιητικού ούτε υποκείμενα νοσήματα τον Μάρτιο που εκδήλωσε το πρώτο κύμα συμπτωμάτων. Στις 5 Ιουνίου διαγνώστηκε θετικός για δεύτερη φορά, με τις εξετάσεις να δείχνουν πως είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ενώ εμφάνισε και δύσπνοια.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο μολύνσεις προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση ώστε να μπορεί να εξαχθεί με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι επρόκειτο πράγματι για αναμόλυνση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/10/2020