Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά στελέχη

12.10.2020 | 19:51 Eνσωμάτωση

Η Μάγδα Φύσσα ήταν παρούσα και σήμερα στο εφετείο , με εκατοντάδες συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα στην θέα της . Ήταν εκεί για να δει να καταγράφεται μια ακόμη συντριπτική ήττα των νεοναζιστών με το δικαστήριο να μην αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό στους 7 αλλά και στον δολοφόνο του γιού της Γιώργο Ρουπακιά.

Ο άλλοτε βαρύς και επιθετικός Ηλίας Κασσιδιάρης, ο λοχαγός του Μιχαλολιάκου ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου αξιώνοντας να του αναγνωσιστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ ο Γιάννης Λαγός δεν κατάφερε να πείσει για τα φιλοζωικά του αισθήματα και τις χριστιανικές του πεποιθήσεις.

Καταχειροκροτούμενη από τον κόσμου που και πάλι είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, έφτασε στον Άρειο Πάγο η μητέρα του Παύλου Φύσσα. Η Μάγδα Φύσσα μπήκε στη δικαστική αίθουσα μαζί με την κόρη της λίγο μετά τις 9 και μισή το πρωί, περιμένοντας να ακούσει την απόφαση για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών στα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Στις 10:15 οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα και ανακοίνωσαν την απόφαση, μια ακόμη συντριπτική νίκη της πολιτικής αγωγής.

Την μεγαλύτερη ποινή που επισείει η καταδίκη της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αντιμετωπίζει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Στο Νίκο Μιχαλολιάκο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Τον αρχηγό τους φαίνεται πως ακολουθούν στο δρόμο προς τη φυλακή έξι ακόμη ηγετικά στελέχη.

Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, μεταξύ άλλων, ζητούσε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το δικαστήριο δεν ενέδωσε.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο αμετανόητος υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Παππάς, που δεν δίσταζε να χαιρετά ναζιστικά ακόμη και κατά την πολυετή διάρκεια της δίκης.

Ο Γιάννης Λαγός δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές με τα φιλοζωικά και χριστιανικά του αισθήματα. Αντιμετωπίζεται από την δικαστική απόφαση ως εκ των διευθυντών εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ελαφρυντικά.

Βαριά ποινή κάθειρξης έχει μπροστά του και ο Ηλίας Παναγιώταρος. Κινδυνεύει με κάθειρξη 15 ετών, όπως και οι Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος που επίσης δεν κατάφεραν να πείσουν την έδρα ότι δικαιούνται ελαφρυντικά.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά, στους συνεργούς τους και στους πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος.

Ποιοι «πέφτουν στα μαλακά»

Με την απόφαση δικαστηρίου αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά μόνο σε τέσσερις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στους Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβάντη Αλεξόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Νίκο Μίχο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, στον Μιχάλη Αρβανίτη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ περιφερειακά στελέχη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και σε δύο ακόμη το δικαστήριο «είδε» καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Και οι δεκατέσσερεις αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης το πολύ έως πέντε έτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/10/2020