Οικονομία

Πώς χτίζεται το αφορολόγητο – Τι γίνεται με τα αναδρομικά

09.10.2020 | 08:08

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ για τα προβλήματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι καλά, ωστόσο υπάρχει μια παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνιέται και αυτή αφορά τη μείωση του ΑΕΠ στο 12-15%.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν θα αντέξει και η ανεργία θα εκτοξευτεί.

Αυτό που ζητούν είναι αντί να επιδοτηθούν οι νέες θέσεις εργασίας, να επιδοτηθούν οι ήδη υπάρχουσες με το μισθολογικό ή μη μισθολογικό κόστος.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν τα 8-10 δισ. Ακόμα υποστήριξε, πως πρέπει να γίνει η επιδότηση ενοικίου του 40% και μείωση 50% στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων.

Από την πλευρά της η κυρία Μαννέ, μίλησε για το αφορολόγητο, το οποίο αφορά όλους τους φορολογούμενους. Οι αποδείξεις που θα μετρούν διπλά για το χτίσιμό του αφορούν επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τους ηλεκτρολόγους, τους υδραυλικούς και άλλες ειδικότητες.

«Όταν απαιτείς από τον φορολογούμενο να συλλέξει το 30% του πραγματικού του εισοδήματος κι εκείνος αδυνατεί να το κάνει και τότε του βάζεις πέναλτι επί του ποσού που δε συνέλεξε με 22%, τότε δημιουργείται αντικίνητρο ώστε να μην υπάρχει παραοικονομία και φοροδιαφυγή», δήλωσε.

Για τους συνταξιούχους εξήγησε πως είναι υποχρεωτικό στις φορολογικές δηλώσεις οποιοδήποτε ποσό αναδρομικών λαμβάνεται, πρέπει να συμπληρώνεται στο εισόδημα που αφορά στη χρήση.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 09/10/2020

Οικονομία