Ελλάδα

Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή – Ένοχος ο Ρουπακιάς

07.10.2020 | 13:10

Ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου. Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης ένοχοι κρίθηκαν οι: Νίκος Μιχαλολιακος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 πρώην βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).

Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γιώργου Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Συνολικά από τους 65 κατηγορούμενους για Εγκληματική Οργάνωση ένοχοι κρίθηκαν οι 50

Εξ αυτών οι 7, πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της, καταδικάστηκαν για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.
Από τους υπόλοιπους 45 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη, αθώοι κρίθηκαν οι 15 και ένοχοι οι 30.

Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» , ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο « Συνεργείο» και ο πυρηνάρχης της στην Ιεράπετρα που έχει καταδικαστεί για επίθεση σε πακιστανούς εργάτες.

Υπόθεση δολοφονίας Φύσσα

Ο Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορουμένους. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Ιωάννη Άγγο, Μάριο Αναδιώτη, Γιώργος Δήμου, Ιωάννη Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχαλάκο, Γιώργο Πατέλη, Γιώργος Σκάλκο, Γιώργος Σταμπέλο, Λέοντα Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβά, Νικόλαο Τσόρβα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη.

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Κρίθηκαν ένοχοι και οι πέντε κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι (Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Αναστάσιος Πανταζης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος).

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης.

Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούν ελαφρυντικά από το δικαστήριο. Όταν ολοκληρώσουν οι δικηγόροι θα έχουμε την πρόταση της Εισαγγελέως και στη συνέχεια θα δευτερολογήσουν και θα έχουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τυχόν ελαφρυντικά. Από την απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί το ύψος της ποινής για τους κατηγορούμενους.

«Παύλο μου νικήσαμε» φώναξε υψώνοντας τη γροθιά της η μητέρα του δολοφονημένου μουσικού προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Χιλιάδες κόσμου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης.

Στη δικαστική αίθουσα έδωσαν το «παρών» και πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η είσοδος επιτράπηκε μόνο σε πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς θυμάτων.

 

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 07/10/2020

Ελλάδα