Κόσμος

Απίστευτο: Περισσότεροι από 14 τόνοι μικροπλαστικών βρίσκονται στους βυθούς

07.10.2020 | 13:53 Eνσωμάτωση

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών υπολογίζεται ότι βρίσκονται στο βυθό των ωκεανών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ποσότητα εκτιμάται ότι είναι έως και 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας και αφορά τα πλαστικά με μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών που προέρχονται κυρίως από τη διάσπαση μεγαλύτερων απορριμμάτων.

Οι επιστήμονες έχουν αποκαλέσει το πλαστικό ως μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις για τη γενιά μας, καθώς όπως έχει αποδειχτεί βλάπτει τη χλωρίδα του ωκεανού, τη θαλάσσια ζωή και έμμεσα και την ίδια την ανθρώπινη υγεία.

Η κατανάλωση πλαστικών, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι πλέον εκτός ελέγχου. Μόνο η Ευρώπη παράγει 58 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Όσο περισσότερο πλαστικό χρησιμοποιείται, τόσο πετιέται με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα απορρίμματα να καταλήγουν στα συστήματα ύδρευσης και κατά συνέπεια και στους ωκεανούς. Γι’ αυτό και θεωρείται απαραίτητη η αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών προς όφελος του πλανήτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/10/2020