Κόσμος

Ο Ερντογάν προκαλεί με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων

07.10.2020 | 13:42 Eνσωμάτωση

Δεν πέρασαν 24 ώρες από το πέρασμα Στόλτενμπεργκ και τις επευφημίες για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης και η Τουρκία υπενθύμισε την αναθεωρητική της πολιτική.

O Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ του τουρκοκυπριακού κράτους, ανακοίνωσαν ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Όπως δηλώσατε τα Βαρώσια είναι αδιαμφισβήτητη περιοχή της ΤΔΒΚ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να παρουσιάσετε στον λαό σας την παραλία των Βαρωσίων» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε στο τηλέφωνο με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα και στην έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει πως μειώνονται οι πιθανότητες ένταξής της στην ΕΕ, αναφέροντας πως οι Βρυξέλλες υιοθετούν εξολοκλήρου τις Ελληνικές θέσεις μεροληπτώντας.

Μήνυμα Μπάιντεν προς Τουρκία

Ο έταιρος διεκδικητής του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα.

«Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει της Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Ράπισμα στον αναθεωρητισμό του Ερντογαν και από την Jerusalem Post που αναφέρει πως η Τουρκία είναι μεθυσμένη για εξουσία υπό την διακυβέρνηση του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ένας κακόπιστος παίκτης διεθνώς και κακώς η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά προκειμένου να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά της.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/10/2020