Ελλάδα

Προ των πυλών νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας

04.10.2020 | 21:24

Η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο είναι πολύ κρίσιμη και εν πολλοίς θα κρίνει το κατά πόσο θα πάμε σε νέους αυστηρότερους περιορισμούς ή και σε ένα γενικευμένο lockdown.

Στα όρια του κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Αττική. Τα κρούσματα βαίνουν σε ημερήσια βάση αυξανόμενα. Οι λοιμωξιολόγοι μιλούν ανοιχτά πλέον για δύσκολους μήνες που ακολουθούν.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Τις δυσοίωνες προβλέψεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι με βάση τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη, δηλαδή της τηλεργασίας στο 40% των εργαζόμενων gfxαυτό το μήνα θα καταγράφονται πάνω 300 την ημέρα, το Νοέμβριο τουλάχιστον 400 και μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από 500 ημερησίως επιβεβαίωνει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Η μάσκα και η καθολική της χρήση και στους εξωτερικούς χώρους είναι το ύστατο μέτρο. Σημαντική μερίδα των ειδικών επιμένει στην καθολική χρήση της μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Έχουμε 20 ημέρες για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ ενόψει και της έξαρσης της εποχικής γρίπης προειδοποιεί η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας.

«Αν αυτά δεν γίνουν τις επόμενες 20 ημέρες εγώ πιστεύω ότι θα πάμε αμέσως σε μάσκες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση και στα νοσοκομεία ζοριζόμαστε. Πέφτει πολύ δουλειά αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, με το ίδιο προσωπικό» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το λοκνταουν δεν είναι επιλογή, την ώρα που σημαντιή μερίδα λοιμωξιολόγων επιμένει με την πιστή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων μπορεί να επιτευχθεί δραστική ανάσχεση της πανδημίας.

«Οφείλει να αποτελέσει το lockdown ένα ύστατο καταφύγιο. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε προκειμένου να το αποφύγουμε. Οι συνέπειες είναι δυσβάσταχτες» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την επιβολή ακόμη αυστηρότερων περιορισμών όπως το κλείσιμο των καταστημάτων από τις δέκα το βράδυ.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/10/2020

Ελλάδα