Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε Τουρκία έαν και εφόσον – Ο ρόλος της Γερμανίας

03.10.2020 | 13:37 Eνσωμάτωση

Η Γερμανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην αποφασιστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, η συμφωνία για μηχανισμό αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου φαίνεται να εξυπηρέτησε τις γερμανικές επιδιώξεις.

Οι πιέσεις του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής απέτρεψαν τόσο την επιβολή κυρώσεων όσο και την υιοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού στην Τουρκία. Σταθερά στο πλευρό της Γερμανίας ήταν η Ιταλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Γερμανία απέρριψε πρόταση της Ελλάδας να ενεργοποιηθούν κυρώσεις στην πρώτη φορά που Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες

Παράλληλα, η Γερμανία επικαλέστηκε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που αποφασίστηκε στο ΝΑΤΟ ως επαρκές μέτρο σε περίπτωση νέας αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας.

Σχετικά με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, που μόνο τυχαίο δεν είναι που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, πηγές επεσήμαναν στο MEGA ότι οι στρατιωτικοί των δυο χωρών θα μιλάνε μεταξύ τους κάθε φορά που υπάρχει κάποια κίνηση πέραν των συνηθισμένων.

Εάν δεν τα βρουν το θέμα θα πηγαίνει στις πολιτικές ηγεσίες.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας πέραν του ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας, νατοϊκές πηγές απάντησαν ότι ό,τι έπρεπε να δημοσιευτεί δημοσιεύτηκε.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/10/2020