Ελλάδα

Κομβικός μήνας ο Οκτώβριος για την διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα

03.10.2020 | 20:55

Οι εξελίξεις είναι πυκνές μετά τη δραματική πρόβλεψη του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι τον Οκτώβριο αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αφού λόγω καιρού, η μετάδοση μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Πτώση της θερμοκρασίας και υγρασία θα αποτελέσουν τους ισχυρούς συμμάχους του κορωνοϊού, καθώς θα ευνοούν την εξάπλωσή του.

Οι επιστήμονες βλέπουν την κλεψύδρα να αδειάζει και η ανησυχία τους είναι έκδηλη, καθώς γνωρίζουν ότι η μετάδοση του ιού θα είναι 10 φορές υψηλότερη.

Φόβοι για έξαρση τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος θα είναι ο πλέον κομβικός μήνας, καθώς ο ιός θα έχει τις ιδανικές συνθήκες για να διαδοθεί.

Οι σιωπηλοί φορείς τους ιού είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των λοιμωξιολόγων, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας.

Έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, και κυρίως την χρήση μάσκας, απευθύνουν οι επιστήμονες.

Αν η κατάσταση ξεφύγει, το σύστημα υγείας θα βρεθεί στον προθάλαμο της εντατικής. Ήδη, 683 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα κορωνοϊού. 490 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19, 85 σε ΜΕΘ και 108 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Προβληματισμός επικρατεί και για τα κρούσματα σε υγειονομικούς. Μετά το «Σωτηρία», και στο ΚΑΤ σήμανε συναγερμός όταν βρέθηκε θετικός ένας τραυματιοφορέας. 11 άτομα τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα, ενώ μέχρι την Πέμπτη δεν θα λειτουργούν οκτώ χειρουργικές αίθουσες.

Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, καθώς 12 μέρες μετά την επιβολή των πρώτων μέτρων τα κρούσματα, κυρίως στην Αττική, αυξάνονται.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/10/2020

Ελλάδα